POZNATI TEREN

Bjegunci iz vruće češke afere sklonili se u Zadar

Bionic
Reading

Predsjednik češke vlade Petr Nečas u ponedjeljak je službeno podnio ostavku predsjedniku Milošu Zemanu nakon korupcijskog skandala i zloporabe ovlasti u koje je bila umiješana i njegova najbliža suradnica. U međuvremenu, češki mediji raspisali su se da su dvojica bogatih lobista i jedan političar vjerojatno također bili uhićeni da se nisu sklonili u - Hrvatsku

Novinari nagađaju da praški vijećnik Tomáš Hrdlička te bogati biznismeni i lobisti Roman Janoušek i Ivo Rittig u Hrvatskoj u to vrijeme ipak nisu bili samo da bi uživali u moru i suncu - već zato što su ih njihovi prijatelji iz antikorupcijske policije i tužiteljstva upozorili da kreću uhićenja, prenosi Jutarnji list

Janoušek je češkim medijima potvrdio da je u Zadru, gdje redovito ljetuje. Kod kuće ga, istovremno, čeka suđenje za prometnu nesreću u kojoj je u pijanom stanju pregazio jednu ženu, pa pobjegao s mjesta nesreće.

Rittig je moćni biznismen, lobist sa stalnom adresom u Monaku, poznat je i kao donator Nečasove Građanske demokratske stranke. Baš kao i Hrdlička, moćni vijećnik i član premijerove stranke s prijateljima u praškog gradskoj upravi.

'Nisam tu na odmoru, nego poslom. Vraćam se tijekom vikenda, idući tjedan bit ću u zemlji', rekao je u petak za portal Aktualne.

Svu se trojicu već godinama spominje da pripadaju 'kumovima' koji drmaju Građanskom demokratskom strankom, 'zakulisnim igračima' koji zapravo određuju politiku u zemlji. U aktualnoj istrazi zbog koje je jučer premijer dao ostavku i zbog koje je pala vlada, trojac je sada navodno osumnjičen da su namještali natječaje gradske uprave i prali novac. Suradnik im je bio i bivši gradski tužitelj Libor Grygarek, kojeg su mediji povezivali s Janoušekom još 2011., kada je otkriveno da su dvojica muškaraca bili u kontaktu u vrijeme kada je praško tužiteljstvo bavilo s pet slučajeva povezanih s Janoušekom.

Po ustavu, premijerova ostavka znači raspuštanje vlade. Sada je na potezu predsjednik države koji može odlučiti da će sadašnja koalicija desnog centra nastaviti s radom ili će raspisati prijevremene izbore. Nečas, koji nosi nadimak 'Gospodin čistunac', dao je ostavku i na mjesto predsjednika svoje desničarske stranke ODS-a na kojemu je bio od 2010., nakon čega je najavio povlačenje iz političkog života nakon sljedećih izbora.

Nečas je borbu protiv korupcije postavio kao glavnu zadaću svoje vlade koja je preuzela vlast u srpnju 2010. Ostavku je dao u ponedjeljak navečer, pošto je protiv njegove najbliže suradnice i voditeljice njegova kabineta Jane Nagyove koja mu je, kako pišu češki mediji, bila i ljubavnica, podignuta optužnica zbog političke korupcije i zloporabe ovlasti.

Nagyovu se naime tereti da je vojnu obavještajnu službu koristila za nezakonito uhođenje supruge premijera od koje se potonji razveo nakon više od 25 godina braka.

Nečas je pripadao konzervativnom i kršćanskom krilu ODS-a. Nakon poraza stranke na senatorskim i regionalnim izborima 2012. bio je samokritičan, što mu je donijelo novi dvogodišnji mandat na dužnosti predsjednika ODS-a.

Diplomirao je fiziku na sveučilištu u Brnu. Uvjereni je antikomunist. Od 2006. do 2009. bio je potpredsjednik vlade i ministar rada i socijalne skrbi.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje