SVE OČI UPRTE U KONGRES

'Bijela kuća duguje nam razloge za napad'

09.09.2013 u 12:35

Bionic
Reading

Predstojeća bitka američkog predsjednika Baracka Obame, koji će ovog tjedna pokušati ishoditi odobrenje Kongresa za vojni udar na Siriju, bit će u najmanju ruku iznimno naporna. Sudeći po trenutačnim stavovima kongresnika, koje je istražio USA Today, čini se da je ta bitka unaprijed izgubljena. U slučaju neuspjeha, Obamin autoritet mogao bi biti nepovratno ugrožen ne samo na vanjskopolitičkom, već i na unutarnjopolitičkom planu, i to do kraja njegovog mandata 2016. godine

Opsežna anketa USA Todaya pokazala je da su samo 44 kongresnika - od njih ukupno 533, s obzirom na to da su dva mjesta u Predstavničkom domu nakon ostavki još uvijek upražnjena - spremna podržati upotrebu sile kao odgovor na korištenje kemijskog oružja sirijskog režima.

Daleko je više onih koji se protive napadu: čak 130 članova Predstavničkog doma i 19 senatora kažu da će se usprotiviti rezoluciji kojom bi se autorizirao vojni napad na Siriju.

Obama polaže nadu u neodlučne kongresnike, kakvih je trenutačno najviše u oba tijela Kongresa. Njih još uvijek može privoliti da daju zeleno svjetlo za napad. Vrhunac projekta uvjeravanja nacije i kongresnika u opravdanost napada bit će u ponedjeljak, kada će se emitirati čak šest Obaminih intervjua na različitim TV mrežama te u utorak, kada će se upriličiti TV prijenos predsjednikova obraćanja naciji.

Senatori bi mogli glasati o rezoluciji već u srijedu.

'Ne možemo zatvoriti oči pred prizorima koje smo vidjeli u Siriji. Ako ne odgovorimo na taj nečuveni napad, povećat će se rizik od ponovnog korištenja kemijskog oružja; ono bi moglo pasti u ruke terorista koji bi ga mogli upotrijebiti protiv nas, a to bi poslalo i užasan signal drugim nacijama da korištenje takvog oružja ne povlači nikakve posljedice. Sve to može predstavljati ozbiljnu prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti', rekao je Obama u tjednom radijskom obraćanju naciji u subotu.

U nedjelju, šef Obaminog kabineta Denis McDonough dao je niz TV intervjua za američke medije pripremajući teren za ovotjednu ofenzivu predsjednikove administracije.

Istraživanje USA Todaya svjedoči, međutim, da ni kongresnici iz Demokratske stranke nisu uvjereni u opravdanost napada na Siriju. Iako je većina neodlučnih, jednak broj demokrata, po 28, izražava protivljenje i podršku vojnoj akciji. Istovremeno, čak 121 republikanac od onih koji su donijeli odluku o intervenciji protivi se Obaminom planu; vojnu akciju podržava 16 republikanaca.

U većini saveznih država, niti jedan kongresnik nije javno podržao predsjednikov zahtjev za autorizacijom vojnog napada. Među tim država našle su se i one u kojima je Obama pobijedio u predsjedničkim izborima 2008. i 2012. godine: Kolorado, Connecticut, Havaji, Iowa, Massachusetts, Maine, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington i Wisconsin.

Na oštrinu predstojeće bitke za rezoluciju upozorava i republikanac Mike Rogers, predsjednik Odbora za obavještajne službe Predstavničkog doma, koji u ovom slučaju pruža svestranu podršku Obami. Gostujući u CBS-ovoj nedjeljnoj emisiji 'Face the Nation', Rogers je ustvrdio da je Bijela kuća potpuno podbacila u objašnjavanju razloga za napad, zbog čega je zavladalo potpuno nerazumijevanje situacije.

Republikanski senator Rand Paul izjavio je za Fox News da je bio užasnut prozorima napada kemijskim oružjem u Siriji, ali je upozorio da bi napad mogao destabilizirati državu i čak povećati vjerojatnost da će se opozicijske snage domoći tog oružja.

Demokrat Elijah Cummings iz Marylanda rekao je za CBS da se njegovi birači uvelike protive napadu - riječ je o okrugu u kojemu je za Obamu na predsjedničkim izborima glasalo 77 posto birača.