rAZVOJ POTENCIJALA

BiH: Uspostavlja se Centar izvrsnosti za nadarenu djecu uz pomoć Hrvatske

20.10.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i sredstava iz hrvatskog proračuna u Županiji zapadnohercegovačkoj sa sjedištem u Širokom Brijegu uspostavit će se Centar izvrsnosti za nadarenu djecu, o čemu su u Širokom Brijegu u petak razgovarali predstavnici triju županija iz dviju država

Kako su izvijestili iz Županije zapadnohercegovačke (ŽZH), tamošnji premijer Predrag Čović susreo sa sa županom Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ) Nikolom Dobroslavićem i ravnateljem Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) - RERA Jozom Saračem. Razgovarali su o uspostavi Centra izvrsnosti u Županiji Zapadnohercegovačke za nadarenu djecu, koji se financira sredstvima iz hrvatskog proračuna preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Taj projekt zajedno realiziraju Zavod za odgoj i obrazovanje ŽZH, a partneri su Centar izvrsnosti SDŽ-a, gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg, Druga osnovna škola Široki Brijeg i Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude.

Kako su objasnili iz Zavoda za odgoj i obrazovanje Županije zapadnohercegovačke, cilj tog Centra izvrsnosti je razviti potencijal darovite djece kroz dublje razumijevanje predmeta i poticanje razvoja kritičkog mišljenja.

Centri izvrsnosti su specijalizirane institucije ili programi koji pružaju dodatnu edukaciju i potporu nadarenim i visokomotiviranim učenicima u određenim područjima kao što su znanost, matematika, jezici, umjetnost ili sport.

Niz godina iz Županije zapadnohercegovačke nadarena djeca sudjeluju u radu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Trenutačno ih je 32-je uključeno u program.

Prema priopćenju Županije zapadnohercehovačke dužnosnici triju županija iz Hrvatske i BiH razgovarali su i o suradnji vezanoj uz bolju prometnu povezanost, sufinanciranje programa prekogranične suradnje te prenošenje iskustava pri apliciranju za sredstva iz EU fondova.