svjetska banka

BiH dobila zajam od 33 milijuna eura za borbu protiv koronavirusa

13.05.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Svjetska banka stavila je u srijedu na raspolaganje Bosni i Hercegovini kredit u iznosu od 33,1 milijun eura namijenjen borbi protiv epidemije prouzročene koronavirusom a ugovor o tome u Sarajevu su potpisali voditelj ureda WB Emanuel Salinas i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda.

"Novac je namijenjen za obadva entiteta koji su i korisnici ovog kredita i bit će na njih i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uvjeti su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina razdoblja počeka", pojasnio je ovom prigodom Bevanda dodajući kako je riječ o dragocjenoj pomoći s obzirom na razmjere pandemije i posljedice koje je ona donijela.

Ovaj je kredit namijenjen jačanju zdravstvenog sustava te za socijalnu potporu najugroženijim kategorijama stanovništva.

Zdravstveni stručnjaci u BiH tvrde kako je epidemiološka situacija u zemlji razmjerno povoljna jer nema značajnijeg dnevnog rasta broja novozaraženih koronavirusom a od proglašenja epidemije početkom ožujka infekcija je potvrđena u nešto manje od 2200 slučajeva, uključujući 119 smrtnih ishoda.

Od utorka do srijede potvrđena su 24 nova slučaja zaraze od čega je čak 23 na području Republike Srpske.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić podsjetio je u srijedu kako su u tom entitetu za tri dana zabilježili tek jedan novi slučaj zaraze što je dokaz da je stanje stabilno i zbog čega se restrikcije mogu popuštati ali oprezno.

"Pogrešno je misliti da je kraj pandemije. Živjet ćemo u uvjetima stalne prijetnje i ne smijemo se opustiti jer nam se to može višestruko negativno vratiti", kazao je Mandić.

Najdrastičnija mjera ograničenja koja je još na snazi je policijski sat u RS od 22 sata navečer do 5 ujutro iako je takva mjera u Federaciji BiH ukinuta još prije tri tjedna.

Tamo pak i dalje vrijedi djelomična zabrana kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina koji iz svojih domova mogu izlaziti po tri dana u tjednu u ograničenim vremenskim razdobljima.

Nakon što su u RS od ponedjeljka dopustili rad kafića i restorana uz obvezu primjene mjera higijene i fizičke distance takva odluka u srijedu je stupila na snagu i u Federaciji BiH.

Rade gotovo sve uslužne djelatnosti a još uvijek su zatvoreni veliki tržni centri te kina i kazališta. Dopušteni su vjerski obredi u crkvama i džamijama no uz ograničenje broja vjernika u bogomoljama.

Granice BiH i dalje su zatvorene za strance a državljani te zemlje mogu ući ali uz obvezu samoizolacije u razdoblju od dva tjedna.

Mandić je kazao kako će ta obveza ostati na snazi dok se ne procijeni da epidemiološka situacija dopušta njezino ukidanje.

"Za sada se ne razmatra ukidanja samoizolacije", kazao je Mandić.