izmjene zakona

Bespravna gradnja divlja, a država u pomoć zove komunalne redare. Pogledajte detalje

24.01.2024 u 14:10

Bionic
Reading

Komunalni redari ubuduće će imati i neke ovlasti koje sada imaju građevinski inspektori usvoje li se izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji, a koje su puštene u javno savjetovanje

Da bespravna gradnja u Hrvatskoj caruje i da se gradi kako kome padne na pamet, to gotovo da i nije vijest. Da smo po tome prepoznati i u Europi, svjedoče nebrojeni primjeri s obale, na kojoj su strani državljani, poučeni primjerima raznih latkovića i barbarića, odlučili i sami bez potrebnih papira sagraditi ako ne zgradu, onda barem vikendicu. I ne jednom moglo se čuti da je građevinskih inspektora malo pa ne stignu reagirati na sve slučajeve bespravne gradnje. Ubuduće bi dio njihovih ovlasti, proizlazi to iz izmjena Zakona o građevinskoj inspekciji koje su puštene u javno savjetovanje, trebali preuzeti komunalni redari.

Razlog za predložene izmjene, kako je navedeno, leži u činjenici da je u Hrvatskoj 'relativno nedovoljan broj građevinskih inspektora' te se želi doprinijeti efikasnijem postupanju protiv nezakonitih graditelja u samom začetku. Komunalni redar će, prema predloženom, moći narediti investitoru, odnosno vlasniku i/ili izvođaču, obustavu građenja zgrade ako gradi bez izvršne građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta za građenje te ako gradi bez glavnog projekta, sukladno propisu kojim se uređuju jednostavne i druge građevine i radovi.

  • +5
Ilustrativna galerija/Rušenje vile Frane Barbarića na Hvaru Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ujedno, predviđeno je da komunalni redar provodi obustavu građenja zgrade zatvaranjem gradilišta tako da postavi poseban službeni znak na njega. Osim toga, predviđeno je da u slučaju da investitor, odnosno vlasnik i/ili izvođač, nastavi graditi poslije zatvaranja gradilišta posebnim službenim znakom, izriče novčane kazne.

U Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje je iniciralo spomenute izmjene, smatraju da će davanjem novih ovlasti komunalnim redarima oni moći 'učinkovito i pravovremeno reagirati na nezakonitu gradnju i pritom sveukupno pridonijeti smanjenju te negativne pojave i zaštiti prostora'.