mreža timova

Beroš: Briga o mentalnom zdravlju treba biti zajednički cilj, izvan političke arene

14.03.2024 u 21:26

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva najavilo je u četvrtak da nakon 30 godina vraćaju psihologe u domove zdravlja diljem države, te u suradnji s Ministarstvom znanosti osniva mrežu timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata. Tim povodom oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš

'Program osnaživanja mentalnog zdravlja, kojim nakon 30 godina vraćamo psihologe u domove zdravlja diljem Hrvatske, pokazuje naš jasan reformski smjer prema sveobuhvatnoj brizi za mentalno zdravlje naših građana. Našu misiju unaprjeđenja mentalnog zdravlja prepoznali su Dom zdravlja Splitsko – dalmatinske županije, Dom zdravlja Zagreb Istok i Zagreb Zapad, Dom zdravlja Čakovec, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te nam se uskoro pridružuju i Dom zdravlja Osječko-baranjske i Varaždinske županije. Naš orijentiranost dijele i Hrvatska psihološka komora, HZZO kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu međuresorne suradnje. Svima nama pacijenti su glavni pokretač djelovanja i nije im mjesto u političkoj areni. Stoga, žalosti me svjedočiti određenim politikantskim istupima o 'pionirskim' iskoracima u području mentalnog zdravlja, a iza kojih stoje pojedinci koji se nisu odazvali na prijašnji poziv Ministarstva zdravstva u zajedničku, sveobuhvatnu borbu za mentalno zdravlje naših pacijenata i građana', istaknuo je Beroš.

Vlada i Ministarstvo zdravstva je izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju donesenima u travnju 2023. godine, postavili su temelj i Program osnaživanja mentalnog zdravlja pri domovima zdravlja koji je reformski predkorak posebnim dispanzerima, posebnim savjetovalištima i mobilnim timova u sklopu domova zdravlja, priopćilo je Ministarstvo zdravstva, dodajući da se time osigurava podrška stručnjaka bez uputnice u domovima zdravlja kao nositeljima postojećeg Programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje i mobilnih timova, a koji će se uspostaviti skorašnjim donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe.

'Ujedno smo Odlukom Vlade u 2023. godini poduprli uspostavu dječje i adolescentne psihijatrije i forenzičke dječje i adolescentne psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača osiguravanjem sredstava u državnom proračunu za realizaciju projekta adaptacije i opremanja bolničkih kapaciteta u iznosu od 5,5 milijuna eura. Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ Popovača time je postala bolnička ustanova na nacionalnoj razini za liječenje kronično oboljelih pacijenata dječje dobi', pojasnio je Beroš.

  • +6
Vili Beroš / Ilustrativna fotogalerija Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec Rogulja

Usporedno se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osniva mreža mobilnih timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata koja će provoditi preventivne aktivnosti kroz pravovremeno prepoznavanje problema i olakšavanje „prvog koraka“ učenicima i studentima u dobivanju potrebne pomoći. Ovakav model osigurat će podršku u radu i aktivnostima usmjerenima prema brizi o mentalnom zdravlju učenika u svim školama u Hrvatskoj. Pokrenuli smo i probir na rizike mentalnog zdravlja u okviru sistematskih pregleda u školskoj medicini.

'Navedenim međuresornim i interdisciplinarnim aktivnostima idemo u korak s pristupom Europske unije (EU) mentalnom zdravlju, koji je prije svega, sveobuhvatan, što u hrvatskom zdravstvenom sustavu ima i reformsku dimenziju. Nadalje, kroz formiranje dispanzera i mobilnih timova na razini domova zdravlja, slijedimo EU tri glavna načela u području mentalnog zdravlja – odgovarajuću i učinkovitu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj i pristupačnoj zdravstvenoj skrbi i liječenju u području mentalnog zdravlja te reintegraciju u društvo nakon oporavka, što je u skladu i s našim Strateškim okvirom razvoja mentalnog zdravlja u Hrvatskoj donesenim 2022. godine. Dakle, cjelovito, zajedničko djelovanje javnih zdravstvenih politika uvriježena je praksa razvijenih država te kao takva ne bi trebala biti sporna niti u domeni mentalnog zdravlja u Hrvatskoj koja je već 10 godina članica EU. U tom kontekstu, očekivao sam više od pojedinaca koji učestalo tvrde da svašta mogu, ali očito ne mogu pobjeći od politiziranja zdravstva iznošenjem neutemeljenih izjava stvarajući nepotrebnu buku u javnom prostoru. U predizborno vrijeme očekivano je sučeljavanje stavova i ideja, no jeftino prikupljanje političkih bodova preko 'leđa' naših pacijenata i građana ne mogu podržati prvenstveno kao liječnik te ministar zdravstva', zaključio je Beroš.