VUKOVARSKI STATUT PROTUUSTAVAN?

Bauku stigao prigovor Vijeća srpske manjine zbog ćirilice

27.08.2015 u 10:46

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave zaprimilo je obavijest Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara o izmjenama vukovarskog Statuta, izvijestili su iz tog ministarstva

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara prigovorilo je Statutarnoj odluci o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara i Statutarnoj odluci o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koje je Gradsko vijeće Vukovara donijelo 17. kolovoza.

Sukladno članku 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave, pojašnjava se na stranicama Ministarstva, ako ocijeni da su doneseni opći akti ili neka njihova odredba protivna Ustavu, Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustavit će, u roku od osam dana, njihovu primjenu.

Odluka o obustavi primjene dostavlja se bez odgađanja gradonačelniku, predsjedniku predstavničkog tijela koje je donijelo opći akt, a obavijest o donošenju odluke Savjetu za nacionalne manjine i vijeću nacionalne manjine, na temelju čije je obavijesti donesena odluka.

Ministarstvo uprave prosljeđuje Vladi Republike Hrvatske odluku o obustavi primjene općeg akta s prijedlogom za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske i o tome obavještava Grad Vukovar.

Obustava primjene općeg akta prestaje ako Vlada Republike Hrvatske ne pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana od dana zaprimanja odluke o obustavi koju je dostavilo Ministarstvo uprave.

Podsjetimo, Vijeće srpske nacionalne manjine u Vukovaru u dopisu upućenom Ministarstvu uprave u utorak navečer obrazlaže kako smatra da je Statut Grada Vukovara protivan Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe, Zakonu o pravu na uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina te Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, istaknuo je za tportal Dean Drakulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru.