afera geodezija

Bauk: 'Premijer glumi odvjetnika onih koje EPPO istražuje'

12.03.2024 u 08:52

Bionic
Reading

Uoči izbora političku scenu uzburkao je intervju s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kövesi u kojem je ona optužila Vladu da stvara dimnu zavjesu oko slučaja s Geodetskim fakultetom i 3D snimanjima. Zašto je nastao problem zbog nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja u aferi zbog 3D skeniranja Geodetskog fakulteta i tko tu može i treba presuditi - premijer je i jučer pokušavao objasniti novinarima

Sve to su u emisiji 'U mreži Prvog' komentirali ministar pravosuđa Ivan Malenica te SDP-ov saborski zastupnik i član DSV-a Arsen Bauk.

'Ne stvara se tu nikakva dimna zavjesa. Moram istaknuti da mi od početka, još od 2017. godine, podržavamo osnivanje europskog tužiteljstva. Isto tako, čitavo ovo vrijeme i od donošenja zakona i od početka rada Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj pružamo punu podršku radu europskog tužiteljstva u Hrvatskoj i kroz osiguranje uvjeta rada, povećanja broja službenika, ali isto tako i delegiranih tužitelja ovdje u Hrvatskoj. Tako da postoji puna podrška radu Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj', rekao je Malenica.

'Postoji, također, puna podrška da se, ako je počinjeno neko kazneno djelo, ono utvrdi i da se počinitelji sankcioniraju. Poštujemo neovisne institucije, dajemo im punu podršku i one rade neovisno, u okviru svoje nadležnosti', rekao je Malenica.

'Potrebno je jasno utvrditi razliku nadležnosti između domaćih tužitelja i europskog tužiteljstva. Tako da ja u ovoj konkretnoj situaciji ne vidim nikakav problem. Dakle imamo europska sredstva, za što je nadležan Ured europskog tužitelja, zbog čega je i osnovan, da štiti interes Europske unije, ali isto tako, kada nisu u pitanju europska sredstva, imamo neovisne tužitelje ovdje u Republici Hrvatskoj. Čini mi se da se stvara dojam ako europski tužitelj ne radi ove predmete, da domaći tužitelji to neće raditi', rekao je Malenica.

Arsen Bauk osvrnuo se na izjavu oko 'pune podrške' EPPO-u.

'Ako ovako izgleda puna podrška EPPO-u, zamislite kako bi tek izgledalo pola podrške. Dakle tu punu podršku, očito, glavna europska tužiteljica ne osjeća kad je imala potrebu, u onoj izjavi nakon koje je premijer bio zapanjen, objasniti što se događa, a nakon toga u intervjuu vrlo jasno reći da su to stvari koje je ona prolazila kao tužiteljica s mnogim zemljama i upotrijebila je taj izraz 'dimna zavjesa'. Prema tome, tu su više-manje stvari jasne. Ako je nadležan USKOK, zašto USKOK onda ne radi? Vjerojatno zato što USKOK onda misli da nije nadležan, a o sukobu nadležnosti prema važećem zakonu odlučuje u ovom trenutku glavna državna odvjetnica, ni ona nije imala potrebu ni komentirati ni se uključiti u ovu priču. Prema tome, tu se premijer ponaša ne kao netko sa strane, nego kao jedna od strana u postupku, što mu nije baš najpametnije', kazao je Bauk.

Dodao je da premijer 'očito glumi odvjetnika onih koje EPPO u ovom trenutku istražuje'. 'Ne vidim potrebu zašto se on u to kao premijer uključuje', rekao je Bauk.

'Treba jasno utvrditi nadležnosti u ovom predmetu. Imamo domaće tužitelje, imamo USKOK. Oni mogu postupiti u ovoj situaciji ako smatraju da je riječ o postojanju, odnosno sumnji u kazneno djelo', istaknuo je Malenica.

'Sve je već viđeno. Ne treba crtati, ne treba dodatno objašnjavati. Hoće li na kraju i kako će ovo završiti, vidjet ćemo. Moj dojam je da će ovo europsko tužiteljstvo iznijeti do kraja. Naravno, ako je netko kriv, treba odgovarati. Ako nije kriv, treba ga pustiti na miru', ističe Bauk.

Novi šef DORH-a Ivan Turudić u srijedu će svečano prisegnuti u Saboru.

'Gospodin Turudić će ionako stupiti na dužnost onda kada završi mandat glavne državne odvjetnice 26. svibnja, tako da bi tada trebao stupiti na dužnost. Prisega je tu deklaratorni čin i ne vidim sad nikakav problem zašto ne bi do kraja ovoga tjedna, odnosno u srijedu, dok još traje saziv ovog Sabora, položio prisegu', rekao je Malenica.

Njegovu prisegu prokomentirao je i Bauk.

'Strah ih je da sljedeći predsjednik Sabora ne bi htio uopće da gospodin Turudić prisegne, tako to komentiram. A ako se izbori dogode prije, u prvom dijelu mogućih rokova, moguće je da se Sabor konstituira nešto prije ovog roka za stupanje na dužnost, pa evo, htjeli su prevenirati tu situaciju', smatra Bauk.