Kornatska tragedija

Banožić: Nakon 15 godina s istom tugom i boli prisjećamo se dvanaestero poginulih vatrogasaca

30.08.2022 u 14:30

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je suosjećanje s obiteljima i prijateljima 12 stradalih vatrogasaca u kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj od koje je prošlo petnaest godina

"Nakon 15 godina s istom tugom i boli prisjećamo se dvanaestero vatrogasaca koji su na Kornatima ostavili svoje živote časno, predano i spremno radeći svoj posao. Sjećanje na njih nikada ne smije izblijedjeti. Naša je obaveza čuvati uspomenu na najveću tragediju koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo i hrvatsku državu nakon Domovinskoga rata.“, kaže se u izjavi koju je objavilo Ministarstvo obrane u utorak.

Šestorica vatrogasaca preminula su na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog, a ostali su prevezeni u Opću bolnicu Zadar.

Od sedam vatrogasaca njih šest preminulo je u bolnici: Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog, Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje.

Jedini koji je preživio tragediju na Kornatu, 30. kolovoza 2007. godine, je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice zbog zadobivenih opeklina.

Vatrogasne organizacije održavaju niz manifestacija kojima nastoje da sjećanje na poginule vatrogasce ne izblijedi.

  • +20
Obilježavanje 15. godišnjice kornatske tragedije Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Kornatska je tragedija, ističe Hrvatska vatrogasna zajednica, prikazala sve razmjere vatrogasnog posla i ogolila teške uvjete u kojima rade.

Nekoliko je teorija o uzroku nesreće na Kornatu, poput curenja goriva iz helikoptera i eksplozije ostataka NATO-bombi. Službeno je prihvaćena ona o eruptivnom požaru. Ipak, obitelji stradalih i dio javnosti nisu prihvatili to objašnjenje te smatraju da se prava istina o uzrocima tragedije u kojoj je poginulo 12 ljudi još skriva.

Vrhovni sud potvrdio je u siječnju 2021. godina prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen odgovornosti za kornatsku tragediju.

 Od 90-ih godina prošloga stoljeća do danas na intervencijama ili nakon vatrogasnog zadatka preminula su 24 vatrogasaca, prije samo dvadesetak dana nastradao je vatrogasac Goran Komlenac.