obilazak gradilišta

Bačić: Dinamika obnove nakon potresa je zadovoljavajuća

23.01.2024 u 14:41

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva Branko Bačić izjavio je u utorak nakon radnog obilaska gradilišta na području Zagreba kako je dinamika obnove zadovoljavajuća, a cijeli proces obnove protočniji, te da resorno ministarstvo nastoji dodatno ubrzati proces javne nabave

Ministar je bio u obilasku gradilišta na području grada Zagreba na kojima se vrši obnova privatnih kuća i državne imovine.

Istaknuo je kako je gradilište na Markuševcu resorno ministarstvo financiralo sa 650.000 eura, gradilište u prilazu Gjure Deželića s pola milijuna eura, te gradilište u Dežmanovoj ulici do dva milijuna eura.

"Cilj ovih obilazaka da provjerimo izvšrava li se dinamika koju smo zacrtali, jesu li radovi u rokovima i da pogledamo kako i na koji način ubrzati cjelokupnu obnovu na području gada Zagreba gdje uskoro obilježavamo četvrtu obljetnicu potresa", dodao je.

Cilj je, naglasio je, brzo i adekvatno obaviti cjelovitu obnovu.

U ovom trenutku, što se tiče upravnog dijela same obnove, dakle izdavanje rješenja o obnovi i svega onoga što tome prethodi sukladno zakonu, digli smo na najveću mogu razinu" izjavio je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Bačić je kazao kako je posljednjim zakonom o graditeljstvu iz prošle godine proces postao protočniji jer je smanjio potrebnu dokumentaciju u procesu pojedinačnih obnova kao i broj sudionika u samom procesu.

"Rezultat ovakvog rada jest da smo na području Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije obnovili gotovo 600 objekata javne namjene, 180 škola i vrtića, 26 fakulteta, 84 zdravstvene institucije, 250 zgrada kulturne baštine i 600 kilometara prometnica" rekao je Bačić.

Naglasio je kako je za cijeli proces obnove iz Fonda solidarnosti osigurano milijardu i 3 milijuna eura te je na to dodana milijarda i 525 milijuna eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Novi proces javne nabave

Bačić se osvrnuo na proces javne nabave za utvrđivanje i izbor izvođača radova ustvrdivši kako je to trenutno najveći izazov ministarstva.

Istaknuo je kako je Ministarstvo objavilo javnu nabavu za 1500 lokacija no kako u ovom trenutku ne očekuje da će naći izvođače za velik broj nabave.

"Nabave često puta i ponavljamo i prihvaćamo one ponude koje su u okviru prihvatljivoga i za koje smatramo da kao ministarstvo, na temelju postojećih cijena radova, možemo prihvatiti i tako realizirati obnovu onako kako bismo htjeli", rekao je Bačić.

Razumljivo nam je, dodao je, da se često puta zna dogoditi da se nitko ne javi na objavljenu javnu nabavu s obzirom na ograničenja koje graditeljstvo u Hrvatskoj ima, pogotovo u kontekstu da je već sada 6 posto hrvatskog BDP-a na rukama hrvatskog građevinarstva.

Ministar je izjavio kako u resornom ministarstvu pripremaju pilot projekt novog oblika javne nabave za područje Zagreba i Banovine kako bi adresirali probleme pri samom procesu javne nabave.

"Trenutno smo u fazi u kojoj razmišljamo o projektu koji bi grupno uključivao 36 ulaza za koje bi obavili javnu nabavu i za izradu projekta i izvođenje radova što do sada nije bio slučaj. Na taj način bismo skratili potrebno vrijeme da se od projekta dođe do izvođača" izjavio je Bačić.