nepoželjan nakon skandala

Austrijska krajnja desnica isključila svog bivšeg šefa

13.12.2019 u 18:59

Bionic
Reading

Bivši šef stranke krajnje desnice FPOe Heinz-Christian Strache, isključen je u petak iz stranke koju je doveo na vlasti i čije je skretanje izazvao nizom kompromitirajućih otkrića.

Austrijska Slobodarska stranka POEe, jedna od glavnih stranaka krajnje desnice u Europi, najavila je to isključenje tijekom jedne konferencije za novinare kako bi "definitivno zatvorili poglavlje Strache".

Strache je vodio POE-e 14 godina, do korupcijskog skandala Ibizagate. Snimljen je 2017. na Ibizi dok je obećavao velike poslove ženi koja mu se predstavila kao ruska donatorica. Snimka je procurila u javnost u svibnju, što je dovelo do raspada koalicije i raspisivanja izbora.

U prosincu 2017. Strache je uspio vratiti krajnju desnicu u vladu. FPOe je sklopio savez s konzervativcima kancelara Sebastiana Kurza. Strache je imenovan zamjenikom kancelara.

Skandal Ibizagate je doveo do pada vlade.

Od tada se odnosi Strachea i bivše stranke neprestano pogoršavaju.

On je ovog mjeseca dao naslutiti da neće napustiti politiku, suprotno od onoga što je najavio. Trojica njegovih bliskih suradnika ovog tjedna su u Beču pokrenuli novu političku skupinu doživljenu kao začetak buduće nacionalističke skupine.

Austrijska krajnja desnica je doživjela više podjela u svojoj povijesti. Nedavne ankete daju FPOe između 14 i 15 posto glasova, prema 26 posto tijekom parlamentarnih izbora 2017.