savez za austriju

Otpadnici FPO-a osnivaju stranku i pripremaju povratak bivšeg vođe Strachea

12.12.2019 u 14:50

Bionic
Reading

Tri bivša člana Slobodarske stranke Austrije (FPO) u četvrtak su predstavili svoju novu stranku koja bi mogla poslužiti kao platforma za povratak u politiku bivšeg vođe FPO-a Heinza-Christiana Strachea koji se povukao nakon korupcijskog skandala

Antimigracijskom FPO-u pada podršku od svibnja, kada je koalicijska vlada s konzervativnom Narodnom stranku propala zbog optužbi za korupciju protiv Strachea koji je snimljen kako je na Ibizi u ležernoj atmosferi nudio lažnoj nećakinji ruskog milijardera poslove s državom u zamjenu za financijsku potporu stranci.

FPO je na prijevremenim izborima u rujnu osvojio samo 16 posto podrške, a stranka od 2008. nikada nije dobila manje od 17 posto glasova, dok su na prethodnim izborima 2017. osvojili 26 posto glasova birača.

Strache je nakon skandala podnio ostavku na mjesto predsjednika FPO-a i vicekancelara te je objavio da se povlači iz politike, ali je od tada signalizirao da bi se mogao vratiti kao lokalni političar u Beču.

Međutim novo vodstvo FPO-a odbacilo je Stracheov povratak te ga planiraju izbaciti iz stranke.

Tri vijećnika u bečkoj gradskoj skupštini objavila su kao su napustili FPO-a te da formiraju novu stranku Savez za Austriju.

Vođa te skupine Karl Baron rekao je da je u kontaktu sa Stracheom.

Strache bi idealno poslužio kao predvodnik liste nove stranke na lokalnim izborima u Beču iduće godine, dodao je.

Strache za sada nije reagirao na tu objavu.

"Ne postoji optužnica ili presuda", rekao je Baron, dodajući kako smatra da su optužbe protiv Strachea lažne.

Upitani po čemu je nova stranka posebna, osnivači su odgovorili da Savez za Austriju nije "anti-Strache" poput FPO-a.