novi zakon

Austrijska policija prisilila muslimanku da otkrije lice

02.10.2017 u 14:19

Bionic
Reading

Austrijska policija u nedjelju je prisilila jednu muslimanku da skine veo kojim je prekrivala lice u mjestu Zell am See na zapadu države, nakon što je zabrana pokrivanja lica stupila na snagu. Nošenje burki u javnosti dopušta se samo pod određenim uvjetima poput 'kulturnih događaja'. Prekršitelji će biti kažnjavani sa po 150 eura

Zakoni su usmjereni, piše Mail Online, kako bi se 'osigurala kohezija u otvorenim društvima', a prekršitelji će biti kažnjeni sa 150 eura.

U rješenju kojim se zabranjuje prekrivanje lica, službeni Beč je rekao: 'Prihvaćanje i poštivanje austrijskih vrijednosti su temeljni uvjet za uspješni suživot između većinske austrijske populacije i ljudi iz trećih zemalja koji žive u Austriji'.

Ove se mjere, poput već sličnih koje su uvedene u zemlje Europske Unije, primjenjuju i na njezine posjetitelje.  

Zakon je donešen na odlasku centrističke vlade pod vodstom kancelara Christiana Kerna.

Očekuje se kako bi se na izborima u Austriji najavljenim za 15. listopada mogla vidjeti antiuseljenička Slobodna stranka (FPO) koja bi s drugim ili potencijalno trećima mogla ući i koalirati s desnim centrom 31-godišnjeg Sebastiana Kurza. Prema posljednjim anketama on je uspio ukrasti značajan broj birača FPO-u. Stručnjaci takvo stanje pripisuju njegovom okretanju u desno kada je u pitanju useljavanje.  

Kurz je za njamečku televiziju rekao kako je 'useljavanje koje se vidjelo posljednjih godina promijenilo zemlju ne na pozitivan, nego negativan način'.

Ostale mjere koje su između ostaloga u Austriji stupile na snagu uključuju potpisivanje ugovora o integraciji za useljenike, ali i obvezne tečajeve njemačkog jezika i vrijednosti.

U Beču se u nedjelju zbog stupanja na snagu zabrane prekrivanja lica prosvjedovalo.