NIŠta im nije sveto

Novi zakon u izradi: Talijanski grad zabranjuje sladoled i pizzu nakon ponoći?

23.04.2024 u 14:46

Bionic
Reading

Grad Milano promišlja o zabrani sladoleda i pizze nakon ponoći. No ovaj rat protiv sladoleda nije nova stvar i mnogima se ne sviđa

Zašto je Milano spreman zabraniti sladoled i pizzu nakon ponoći? U nastojanju da riješi niz pritužbi, grad se priprema ukinuti kasnonoćne zalogaje pa predlaže novi zakon o zabrani sladoleda nakon ponoći, želeći zaštititi 'mir i zdravlje' stanovnika, piše Euronews.

Lokalna uprava grada podnijela je zakonski početni dokument. Bude li usvojen, novi bi zakon mogao stupiti na snagu sljedećeg mjeseca i trajati do studenog. To se zasigurno neće svidjeti domaćim obrtnicima i prodavačima jer su navikli prodavati gelato kasno uvečer kao dio talijanske kulture.

Zabrana sve hrane za van

Prijedlogom bi se zabranila sva hrana za van, uključujući pizzu i piće, nakon 00.30 radnim danom i 1.30 ujutro vikendom i državnim praznicima - sve u nastojanju da se suzbiju bučne grupe koje se gomilaju na ulicama, a koje lokalno stanovništvo drže budnim. Zabrana bi bila na snazi u 12 milanskih okruga – uključujući središnje četvrti Brera i Ticinese, kao i Darsena, Lazzaretto, Corso Como i popularna područja noćnog života Arco della Pace i Navigli.

Prošlog mjeseca je gradonačelnik Giuseppe Sala izjavio da se 'velik dio stanovništva žali na pretjeranu buku'. 'U svojoj ulozi moram slušati sve građane, uključujući one koji moraju raditi i one koji žele raditi svoj posao', dodao je Sala.

'Tražimo ravnotežu između društvenosti i zabave, mira i zdravlja stanovnika i slobodne ekonomske aktivnosti trgovaca i poduzetnika', napisao je na Facebooku Marco Granelli, zamjenik gradonačelnika odgovoran za sigurnost.

Ovo nije prvi put da Milano pokušava zabraniti kasnonoćni sladoled

Godine 2013. gradsko vijeće – pod tadašnjim gradonačelnikom Guilianom Pisapiom – nije uspjelo u pokušaju da makne s ulica kasnonoćne uživatelje u sladoledu. Predložene mjere naišle su na reakciju - što su talijanski mediji nazvali 'bitkom čunjeva'. To je uključivalo i pokret Occupy Gelato, koji imenom podsjeća na populistički društveno-politički pokret koji se protivi društvenoj i ekonomskoj nejednakosti. Građani se do početka svibnja mogu žaliti i predlagati izmjene novog prijedloga zakona.

Lino Stoppani, predsjednik Fipe, talijanske federacije javnih i turističkih operatera, rekao je za talijanski dnevnik Il Messaggero: 'Problem noćnog života postoji, ali ovo će pravilo samo nanijeti štetu poduzećima.' Kao odgovor na to, Lorenza Bonaccorsi, predsjednik rimske općine I, rekao je novinama: 'Da je bilo po mom, zabranio bih prodaju alkohola za van u cijelom centru.'