SUKOB INTERESA

Anka Mrak Taritaš kažnjena s 3000 kuna jer u imovinskoj kartici nije prijavila stan i garažu

08.03.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je s 3000 kuna bivšu ministricu graditeljstva i prostornog uređenja Anku Mrak Taritaš jer u imovinskoj kartici za 2015. nije prijavila stan i garažu. Dužnosnica je stan u Posavskoj ulici u Zagrebu od 73 kvadratna metra i garažu od 16 m2 kupila zajedno sa starijim sinom 2006. prije stupanja na dužnost, a svoj suvlasnički dio mu je darovala 2010. godine.

Nakon što se stariji sin oženio i zajedno sa suprugom dobio novi stan, darovao je majci te nekretnine u Posavskoj krajem 2015. dok je bila ministica, a ona je te nekretnine nakon mjesec i pol dana darovala mlađem sinu u siječnju 2016. Bivša ministrica je bila dužna u imovinskoj kartici prijaviti da je stekla vlasništvo nad njima, iako je bila prethodni vlasnik, a nekretnine nisu kupljene za vrijeme obnašanja dužnosti.

Mrak Taritaš je prijavljena u još jednom slučaju jer je samu sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita i za to u četiri godine dobila 40 tisuća kuna, što nije prijavila u imovinskom kartici. U tom slučaju povjerenstvo tek treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak.

Odluku o pokretanju postupka protiv Anke Mrak Taritaš u slučaju neprijavljenog stana i detalje o tom predmetu možete pregledati u linku.

Dokument: "Anka Mrak Taritaš"

Osim u predmetu Mrak Taritaš, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj sjednici odlučuje i o predmetu bivše članice Upravnog vijeća Hrvatske agencije za razvoj financijskih usluga Branke Bjedov Kostelac, bivšeg predsjednika Uprave Petrokemije Đure Popijača, direktora trgovačkog društva Gavrilović Mala privreda Petrinja Mihaela Jurića, zamjenice gradonačelnika Buja Arijane Brajko, zamjenika gradonačelnika Pleternice Ante Barbarića, zamjenika gradonačelnika Orahovice Dalibora Fofonjka, općinskog načelnika Svetog Jurja na Bregu Anđelka Nagrajsalovića, te bivše zamjenice općinskog načelnika Blato Katarine Kovačić.

Povjerenstvo donosi odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima saborskog zastupnika Vlahe Orepića, bivše predsjednice Uprave Agencije za komercijalnu djelatnost Anite Perković-Škalic, direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlade Bagarića, saborskog zastupnika i općinskog načelnika Brdovca Alena Preleca, zamjenika gradonačelnika Garešnice Željka Rijetkovića, općinskog načelnika Velike Ludine Dražena Pavlovića i bivšeg zamjenika općinskog načelnika Svetog Đurđa Zlatka Sinkovića.

  • +52
Anka Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Donosi se i odluka u predmetu gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, na njegov zahtjev. Povjerenstvo će dati mišljenje u predmetu Zlatka Pavičića, zamjenika gradonačelnika Grubišnog Polja, na zahtjev dužnosnika, te u predmetu Zlatka Pinjuha, općinskog načelnika Čeminca, također na njegov zahtjev.