Velika katastrofa

Analiza stručnjaka: Što bi se dogodilo da je Zagreb pogodio tajvanski potres?

03.04.2024 u 20:26

Bionic
Reading

Tajvan je pogodio najjači potres u posljednjih 25 godina. Magnituda je bila 7,2 po Richteru, no oštećeno je samo stotinjak zgrada. Prije četiri godine svjedočili smo što se dogodilo Zagrebu kada ga je pogodio potres magnitude 5,5, a što bi se dogodilo da ga je pogodio potres poput tajvanskog objasnio je Juraj Pojatina iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo

'Ne moramo ići tako daleko i radikalno s usporedbama. Dovoljno je da zamislimo kako bi izgledao Zagreb da ga je pogodio potres koji se dogodio u Petrinji. To bi bila velika katastrofa', rekao je Pojatina u Dnevniku Nove TV.

'Bitno je naglasiti da se radi o značajno manjem gradu nego što je Zagreb, a epicentar je bio na istočnoj obali, koja je bitno manje naseljena', rekao je Pojatina.

Također je usporedio gradnju u Hrvatskoj s onom u azijskim zemljama poput Tajvana i Japana.

'Današnji propisi nam osiguravaju urednu i sigurno gradnju. Starije zgrade – iz prve polovice 20. stoljeća i starije – imaju značajno manju otpornost na potres', napomenuo je.

Taj bi se problem, smatra, trebao riješiti dizanjem svijesti vlasnika i suvlasnika zgrada da su oni odgovorni za stanje zgrada.

'Pozdravljam inicijativu Ministarstva graditeljstva koje je najavilo izdavanje seizmičkih iskaznica koje bi trebale potaknuti građane na ulaganja u svoje nekretnine, pogotovo one starije. Mi smo nakon potresa donijeli dobru regulativu na državnoj i gradskoj razini te su praktički sva administrativna vrata otvorena. Cilj je da se motivira vlasnike da krenu u popravak i pojačanje svojih zgrada', zaključio je

  • +28
Potres na Tajvanu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia