bliski istok

Analitičar: Netanyahu bi mogao izvesti udar na Iran i uvući SAD u rat

16.04.2024 u 10:43

Bionic
Reading

U Izraelu je održan sastanak ratne vlade zbog velikog iranskog napada dronovima i projektilima. Vlada premijera Netanyahua nije objavila je li se odlučila na odmazdu, ali glavni zapovjednik izraelske vojske naglašava kako napad Irana neće proći bez odgovora.

Izraelski međunarodni saveznici osudili su potez Irana, no pozivaju na suzdržanost. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju izjavio je kako je zabrinut da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja. Američka administracija i aktualni predsjednik Joe Biden teško kontroliraju politiku Izraela i premijera Netanyahua, koji inzistira na "odmazdi" prema Iranu.

'Amerika je vezana za Izrael praktički od njenog osnutka, od 1949. godine. Obično ljudi govore o velikom židovskom utjecaju. Bez sumnje, on je vrlo jak u Americi, međutim nemojmo zaboraviti i kršćanske cioniste, odnosno evangeliste, a to su deseci milijuna Amerikanaca koje možemo nazvati i biblijski fundamentalisti, čak i fanatici, koji na jedan duhovan način gledaju na to da je centar Amerike u Jeruzalemu, a ne Washingtonu ili New Yorku. Oni su itekako jaki u potpori Bidenove politike prema Izraelu', rekao je u emisiji "Studio 4" HTV-a Tomislav Sunić, vanjskopolitički analitičar.

Glavni lideri Hamasa vode nemilosrdnu bitku s Izraelom. Iako nitko za njih nije čuo, kaže Sunić, oni dižu moral cijelom arapskom i muslimanskom svijetu.

Hoće li se Netanyahu bez potpore SAD-a usuditi provesti odmazdu protiv Irana?

'Mislim da ovo pitanje možemo preokrenuti. Može li se Biden usuditi na jednu potpuno samostalnu politiku s obzirom na te silne lobije oko njega i na pritiske koje dobiva, prvenstveno od izraelskog lobija u Americi. To je vrlo, vrlo teška stvar. Biden mora tu lavirati i s jedne i s druge strane', kaže Sunić.

Naglašava kako stvari ne treba gledati "crno-bijelo". 'Usudio bih se reći da je Arapska liga, muslimanske zemlje dobrim dijelom krive za stradanje palestinskih civila', rekao je Sunić.

Iran je dronove, dodaje, poslao na Izrael vodeći računa o tome da idu prema pustinji, odnosno da se radi o necivilnim ciljevima. Njihovo utjecaj je, naglašava Sunić, bio više psihološki za same Irance i općenito arapski svijet kojem se htjelo dati do znanja da se mogu suprotstaviti jednoj sili iz koje stoji Amerika.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sunić smatra da je moguće da Izrael udari na iranske tvornice koje se obave obogaćivanjem urana.

'To su oni i prije napravili, najprije su to napravili u Iraku. Nemojmo zaboraviti, i prije Netanyahua, izraelski političari htjeli su na neki način uvući Ameriku u rat protiv Irana, jer njima je Iran najveći trn u oku. Iran je jedna relativno homogena, bogata zemlja koja ima relativno dobre odnose s Rusijom i Kinom. Ne isključujem da Netanyahu može napraviti jedan preventivni udar na Iran, s time da onda automatski uvuče i Ameriku u rat protiv Irana', kazao je vanjskopolitički analitičar.