'DOBRI I LOŠI' SIRIJSKI MOMCI

Amerika zbog ratnih zločina dobila izgovor da se odrekne saveznika

03.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što su jučer svjetski mediji objavili videosnimke u kojima pripadnici najveće sirijske pobunjeničke skupine Džajš al Islam kao živi štit koriste alavite, pripadnike islamske sljedbe kojoj pripada i sirijski predsjednik Bašar al Asad, Sjedinjene Države dobile su savršen izgovor za povlačenje potpore sirijskoj oporbi

Podsjetimo, pripadnici Džajš al Islama zatvorili su nekoliko stotina civila koji pripadaju manjinskoj šijitskoj sljedbi islama, koristeći ih kao ljudski štit protiv zračnih napada regularne vojske iz zraka u jednom od svojih uporišta u predgrađu Damaska, što je potvrdio i Sirijski opservatorij za ljudska prava


Kasnije je potvrđeno da su pripadnici spomenute pobunjeničke skupine u regiji Guta nedaleko od glavnog grada postavili stotinjak kaveza u koje su nagurali desetak alavita, uglavnom žena, djece i staraca, čija se rodbina nalazi u regularnoj vojsci pod zapovjedništvom Bašara al Asada.
 
Dario Kuntić
, član Instituta za europske i globalizacijske studije i voditelj Odjela za međunarodnu politiku, sigurnost i diplomaciju znanstvene organizacije Politea, smatra da će ovakav čin snažno i negativno odjeknuti u Washingtonu i kod njegovih zapadnih saveznica jer je ovom snimkom izašlo na vidjelo da ne postoje ‘dobri i loši momci’.

‘Iako je Baracku Obami krajnji cilj bio izbjeći uvlačenje u sukob s brojnim stranama, u kojem crta između dobrih i loših momaka nije baš sasvim jasna te je promjenjiva, ovakvi snimci svakako bi mogli stajati sirijsku oporbu nužne američke i europske potpore’, mišljenja je Kuntić, dodajući kako očito više ne postoji ‘umjerena oporba’ koja teži svrgavanju Bašara al Asada.

Analitičar podsjeća kako je američki predsjednik bio oprezan i prilikom slanja oružja ‘umjerenim pobunjenicima’, plašeći se da će to oružje pasti u ruke tzv. Islamske države i drugih džihadističkih skupina, a događaji koji su uslijedili potvrdili su da je Obama bio u pravu.

Valja podsjetiti da je glavni američki cilj u Siriji različit od onoga što ga imaju pobunjenici koje podržavaju, a koji ne pripadaju džihadističkim grupama.

Kako je definirao Obama, cilj je ‘razoriti i potom do kraja potući Islamsku državu’. Upravo zbog tog razloga započeti su zračni napadi, uz značajnu pomoć pobunjeničkim skupinama na terenu i pokušajima da zauzmu strateške točke, no za pobunjenike ISIL je tek drugorazredna meta jer im je glavni cilj rušenje Bašara al Asada, čija je vlast odgovorna za brojna razaranja, kao i egzodus izbjeglica koji upravo doživljava vrhunac u Europi.

S druge pak strane jedini cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina u Siriji je vrlo jasan - zadržati Asada na vlasti pod svaku cijenu, a samim time zadržati strateški važnu pomorsku bazu u Siriji, otkuda ruski brodovi mogu nadgledati Sredozemno more.

S Putinove točke gledišta ‘umjereni pobunjenici’, koji su jači na zapadu zemlje, na kojem živi i najveći broj alavita, znatno su veća opasnost, pa samim time videosnimci koji prikazuju kako ‘umjereni pobunjenici’ iz skupine Džajš al Islam, od koje se ogradila i Sirijska slobodna vojska, sljedbenike alavitskog islama drže kao živi štit samo idu na ruku Putinovoj retorici i politici prema Siriji, smatra Kuntić.

‘Ovakvi snimci, ukoliko se pokaže da su vjerodostojni, dokazuju da je Putin na neki način bio u pravu govoreći da među pobunjenicima nema umjerenih i onih manje umjerenih, čime je na kraju i opravdao neke od napada na njihove položaje pored danonoćnih udara na ISIL. Putin će nakon ovakvih snimaka slavodobitno moći utvrditi da je bio u pravu, a pobunjenici i oporba mogli bi na kraju izgubiti značajnu potporu Zapada i dodatno pogoršati ionako loše i kaotično stanje u Siriji’, zaključuje Kuntić.