prijeti blokada

Američki Kongres ima četiri dana da odobri financiranje vlade

27.09.2023 u 22:17

Bionic
Reading

Predsjednik republikanskog Zastupničkog doma Kevin McCarthy odbio je u srijedu prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade, koji je u postupku u Senatu, dovevši Washington korak bliže četvrtoj djelomičnoj blokadi vlade u deset godina do čega je ostalo još samo četiri dana.

To bi dovelo do suspenzije stotina tisuća zaposlenika vladinih agencija i niza vladinih usluga, od objave gospodarskih pokazatelja do subvencija za hranu, dok Kongres ne usvoji prijedlog zakona o financiranju vlade koji na kraju procedure mora potpisati predsjednik Joe Biden.

Po planu Senata, vladu bi se financiralo do 17. studenoga kako bi se zastupnicima dalo više vremena da se dogovore o financiranju cijele fiskalne godine koja počinje 1. listopada.

"Ne vidim potporu u Zastupničkom domu" za plan Senata, rekao je McCarthy, premda prijedlog zakona ima potporu republikanaca u Senatu, uključujući njihovog vođu Mitcha McConnella.

"Predsjednik bi se trebao umiješati i učiniti nešto; inače će se vlada zatvoriti", rekao je McCarthy novinarima.

Krajnje desni republikanci u Zastupničkom domu osobito se protive tome što plan Senata predviđa 6,1 milijardi američkih dolara pomoći Ukrajini.