izlazne ankete

Alijev na putu do sigurnog reizbora za predsjednika Azerbajdžana

07.02.2024 u 18:05

Bionic
Reading

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev je na putu prema sigurnom ponovnom izboru, pokazali su u srijedu rezultati izlazne ankete za izbore, koje je Alijev pomaknuo ranije nego što je bilo planirano nakon osvajanja odmetnute pokrajine Gorski Karabah i gušenja medija

Alijev bi prema rezultatima izlazne ankete, koju je nad 63.000 ljudi provela organizacija Oracle Advisory Group, trebao osvojiti 93,9 posto glasova. Privremeni inicijalni rezultati očekuju se kasnije u srijedu.

Alijev, koji je na vlasti otkako je naslijedio svog oca Hejdara 2003., u pravilu osvaja više od 85 posto glasova na izborima, za koje skupine za ljudska prava tvrde da nisu ni slobodni ni pošteni. Azerbajdžanski dužnosnici kažu da su izbori pošteni i transparentni te da je Alijevljeva popularnost narasla od pobjede u Gorskom Karabahu.

Izbori primarno služe tome da se Alijev učvrsti na vlasti. Na izborima se natjecalo još šestero kandidata, ali svi su oni u prošlosti javno podržavali aktualnog predsjednika, objavio je OESS.

Prave oporbene stranke, smrvljene višegodišnjom represijom, bojkotiraju ove izbore koje opisuju kao “farsu”.

Osim toga, mnogi novinari koji su kritični prema režimu uhićeni su posljednjih mjeseci.

Azerbajdžan, bivša sovjetska republika s 10-ak milijuna stanovnika, također je navikla na zadnja mjesta na ljestvicama skupina za ljudska prava.