šef diplomacije

Grlić Radman: Hrvatska može pružiti podršku normalizaciji odnosa Erevana i Bakua

19.01.2024 u 12:30

Bionic
Reading

Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a može pružiti podršku normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbajdžana, kazao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s armenskim kolegom Araratom Mirzojanom

Hrvatska može „pružiti kao članica svih tih najvažnijih međunarodnih organizacija (EU-a i NATO-a) maksimalnu podršku u normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbajdžana“, kazao je Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije s armenskim kolegom.

Baku je u rujnu prošle godine munjevitom vojnom akcijom vratio kontrolu nad Gorskim Karabahom koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, ali su 90-ih lokalni Armenci Gorskog Karabaha proglasili neovisnost.

Armenija i Azerbajdžan nemaju službene diplomatske odnose, ali su 7. prosinca prošle godine dogovorili da će poduzeti korake prema normalizaciji odnosa.

„EU potiče trilateralni susret – EU, Armenija i Azerbajdžan. Tako da ćemo apelirati na svaku stranu da se pridruži tom dogovoru i razgovoru u okviru EU jer prije svega mi želimo imati stabilnost i sigurnost u tom dijelu europskog kontinenta“, kazao je Grlić Radman.

„Uvjeren sam da će se uspjeti nastaviti razgovori i dogovori. Ovaj sporazum koji je potpisan 7. prosinca prošle godine ide tome u prilog. Nadamo se, da će se u konačnici postići trajni mir u južnom Kavkazu“, dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je kako Hrvatska i Europska unija podržavaju „postizanje održivog i trajnog mira između Armenije i Azerbajdžana temeljenog na načelima suvereniteta, nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta“.

Mirzojan je kazao kako Armenija želi da si Erevan i Baku međusobno priznaju teritorijalni integritet kako bi se postigao dugoročni mir u regiji, ali je izrazio zabrinutost zbog izjava visokih azerbajdžanskih dužnosnika koji, kako je kazao, dovode u pitanje teritorijalni integritet Armenije.

Mirzojan je govorio o „pozitivnoj dinamici bilateralnih odnosa“ Zagreba i Erevana. Napomenuo je kako Hrvatska, Armenija i EU dijele zajedničke vrijednosti u području demokracije i zaštite ljudskih prava.

Grlić Radman i Mirzojan izrazili su zadovoljstvo trenutnom suradnjom te su istaknuli da postoji prostor za produbljivanje u području ekonomije, kulture, znanosti, obrazovanja, sporta itd.