JOVANOVIĆ IPAK 'POTROŠIO SEKUNDU'

'Ako je netko ukrao Božić, onda je to kardinal Bozanić'

27.12.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Iako je dan ranije rekao kako 'više neće potrošiti ni sekundu vremena' na rasprave o zdravstvenom odgoju s udrugama i Crkvom, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ipak je priznao kako 'nije očekivao napad s oltara na Božić'. 'Ako je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, učinio je to kardinal Bozanić', rekao je ministar Jovanović

Nakon predstavljanja programa u području popularizacije znanosti, za koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo Javni poziv za financijsku potporu, osiguravši više od pola milijuna kuna za 18 programa, ministar Željko Jovanović istaknuo je kako se u polemici oko zdravstvenog odgoja 'ne prepucava, niti svađa s bilo kim, nego zastupa stavove Ministarstva'.

'Mogu još jednom ponoviti – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnog povjerenstva, izradilo je kurikulum zdravstvenog odgoja koji je obvezan za sve osnovne i srednje škole. U iduće dvije godine provodit će se eksperimentalno, a njegovu provedbu prati Centar za vanjsko vrednovanje', rekao je Jovanović.

Istaknuo je kako će nastava zdravstvenog odgoja nakon dvije godine biti 'evaluirana', pa će se na temelju vrednovanja neovisnog povjerenstva 'vidjeti na koji način nastavu unaprijediti da bude još bolja i kvalitetnija'.

Nastava zdravstvenog odgoja utemeljena je na znanstvenim i stručnim činjenicama i kao takva će se provoditi. O kurikulumima se ne provodi javna rasprava – ni o kurikulumu matematike, niti kurikulumu biologije, psihologije... Dakle, tu nema javne rasprave i to je još jedna dezinformacija javnosti', pojasnio je ministar, uz napomenu kako 'udruge i Crkva mogu provoditi izvannastavne aktivnosti kakve žele, ali u školi za njih nema mjesta'.

Komentirao je i primjedbu kardinala Josipa Bozanića o javnim, a ne državnim školama.

'U Hrvatskoj postoje javne škole, odnosno škole koje se financiraju iz državnog proračuna i za čiji rad i sadržaje odgovornost snosi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, zajedno sa svim agencijama. Crkva ima jednu mogućnost da kroz nastavu vjeronauka provodi ono što želi, a u svemu ostalom Crkva i udruge nemaju mjesta u školama', zaključio je ministar Željko Jovanović.