hranj pisao milanoviću

Admiral protiv generala: Izjave bivšeg načelnika stožera opasne su i netočne

05.04.2024 u 16:06

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića izvijestili su javnost da je donedavni načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj, reagirao na izjave jednog od svojih prethodnika, a danas kandidata na HDZ-ovoj listi za izbore, umirovljenog generala Josipa Lucića, te da je u pismu odbacio Lucićeve tvrdnje o podjelama u vojsci

Priopćenje Ureda predsjednika RH donosimo u nastavku:

'Admiral Robert Hranj, donedavno načelnik Glavnog stožera OSRH, uputio je pismo predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u kojemu odlučno odbacuje tvrdnje o podjelama u vrhu OSRH, a koje je javno iznio bivši načelnik GS OSRH Josip Lucić i sada kandidat HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor. Budući da kao odgovoran i častan vojnik nikada nije javno govorio o politici, niti se politički ili stranački svrstavao, admiral Hranj pismo je uputio predsjedniku Milanoviću uz dopuštenje da ga se javno objavi isključivo u cilju zaštite ugleda Hrvatske vojske kojoj je do nedavno bio načelnik.

Josip Lucić prvi je umirovljeni načelnik GS OSRH koji se aktivno bavi politikom i pri tome smišljeno, u interesu HDZ-a i svom osobnom, iznosi laži na račun Hrvatske vojske. Njegove tvrdnje kako „u sustavu i vrhu Hrvatske vojske postoje duboke podjele“ opasan su presedan jer se nitko prije njega nije usudio na tako kvaran način uvući OSRH u predizbornu kampanju. Lucićevo političko divljanje do kraja ga razotkriva kao pokvarenog čovjeka koji je, kao još jedan u nizu HDZ-ovih besčasnika, lagao u Hrvatskom saboru tvrdeći da nije član HDZ-a.

Vjerojatno je, iz koristoljublja, svoju odanost HDZ-u samo zatajio i kada ga je tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić imenovao za načelnika GS OSRH. Ironija pokvarene HDZ-ovske politike ipak ga je sustigla. S dužnosti načelnika GS OSRH smijenjen je 2011. na zahtjev tadašnjeg HDZ-ovog ministra obrane Davora Božinovića, Lucićev mandat je završen prijevremeno i naslijedio ga je Drago Lovrić. HDZ ga je smijenio, a sada je na HDZ-ovoj listi – to može samo čovjek bez časti.

  • +16
Robert Hranj Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Ali, osobni interesi odavno su pregazili njegovu čast, Lucić je dobro znao da čast nije na cijeni u HDZ-u. Čvrsto se uvezao sa svojim kumom Tomom Medvedom kojemu je upravo Lucić 2009. godine dodijelio čin brigadnog generala. Iako Medved nije imao za taj čin potrebno obrazovanje, već novcem stečenu priručnu diplomu. A kad se kum Medved dohvatio moći i novca, odužio se Luciću. Imenovao je Lucića ravnateljem svih veteranskih centara u Hrvatskoj. Snimanje reklama za državne tvrtke nisu valjda dovoljno unosne, pa je Lucić dobio od Medveda dužnost na kojoj se ništa ne radi, ali euri sjedaju na račun. Još malo, jer će HDZ-ove kumske veze na račun poreznih obveznika nestati s HDZ-ovom vlašću.

Osim predsjedniku Milanoviću, admiral Hranj svoje pismo uputio je i ministru obrane Ivanu Anušiću, a mi ga u nastavku ovog priopćenja prenosimo u cijelosti:

„Smatram da nikad nije dobro kada se vojska spominje u javnom prostoru u političkom kontekstu, a pogotovo u predizborno vrijeme. Stoga mislim da su izjave jednog umirovljenog generala, bivšeg načelnika, o podjelama u vojnom vrhu, koje se praktično nastavljaju na nedavne spekulacije nekih novinara o potencijalnom vojnom udaru, neprikladne, potencijalno opasne, a po osobnim spoznajama i netočne.

  • +11
Josip Lucić Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Uvjeren sam da su OSRH i njezin vrh jedinstvene i da im je jedina preokupacija da što bolje i efikasnije izvršavaju Ustavom i zakonima propisane zadaće, prvenstveno da brane Domovinu, u skladu s naredbama i odlukama legitimno izabranih političkih autoriteta (PRH, Sabor, MO). Na to su se vojnici obvezali i moralno, davanjem prisege. Kao donedavni načelnik uložio sam silnu energiju da OSRH, s jedne strane, budu apolitične, a s druge, jedinstvene. Izazova, u tom kontekstu je bilo i, na žalost, bit će ih i dalje.

Nadam se, ipak, da sam velikim dijelom u tome uspio i uvjeren sam da je i novom načelniku to jedan od glavnih prioriteta. Njemu i Oružanim snagama treba pomoći tako da se one ostave izvan predizborne utakmice i političkih rasprava te da svi akteri doprinose stvaranju atmosfere koja će Oružanim snagama olakšati izvršenje njezinih i onako teških zadaća.', piše u pismu admirala Hranja ministru Anušiću.