TALIJANSKA BANKA

Intesa Sanpaolo povećala neto dobit za više od 70 posto

01.08.2014 u 18:36

Bionic
Reading

Talijanska banka Intesa Sanpaolo objavila je danas da je u u prvom polugodištu 2014. godine poslovala s neto dobiti od 720 milijuna eura, što je za 70,6 posto više nego u istom razdoblju godine ranije

Konsolidirani prihodi te banke u tome su razdoblju iznosili 8,56 milijardi eura, što je povećanje od 4,7 posto u usporedbi s prvom polovinom 2013. godine.

Neto kamatni prihodi u prvih su šest mjeseci uvećani za 3,8 posto na godišnjoj razini, na 4,2 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija dosegnuli su 3,31 milijardu eura, što znači da su porasli za 9,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Na rezultate je utjecao čitav niz jednokratnih stavki. Od negativnih se izdvaja iznos od oko 500 milijuna eura koji je Intesa morala platiti dodatnog poreza na ime revalorizacije svoga 40-postotnog udjela u središnjoj banci Italije.

Na rezultate u drugom tromjesečju utjecao je i trošak od 65 milijuna eura, koje je rezervirala zbog novih propisa u Mađarskoj a koji bankama nalažu da kompenziraju vlasnike deviznih kredita.

'U 2014. godini Intesa Sanpaolo Grupa nastavit će davati prioritet ostvarivanju održivih rezultata. Fokus će, međutim, ostati na različitim inicijativama usmjerenima jačanju kapitalne pozicije i čvrstom poboljšanju profila rizika i likvidnosti, kao i ciljanoj profitabilnosti. Stalno će se voditi računa o efikasnosti Grupe, njezinoj produktivnosti i kvaliteti imovine', navodi se u bančinu priopćenju.