MILANOVIĆ PORUČUJE

'Kontrolirat ćemo prodaju dionica Ine kupcima izvan EU-a'

27.06.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovio je u petak u Bruxellesu da će se pripremiti zakon kojim bi se vlada mogla usprotiviti prodaji dionica Ine kupcu izvan Europske unije

'Neki dan sam najavio da ćemo donijeti zakon prema kojem bi se u sektoru energetike u cilju zaštite nacionalnih interesa, vlada mogla usprotiviti, preispitati namjeru nekog kupca izvan EU-a da stekne udio u dionicima u energetskoj kompaniji, Ini. To ograničenje ne možemo postavljati članicama EU-a, ali možemo drugima koji nisu u EU, čime svakako kontroliramo, ne zabranjujemo, ali kontroliramo prodaju dionica, u ovom slučaju Ine kupcu izvan EU-a. Konkretno, ako se kupac, bude li ga uopće, javi iz Kine, onda hrvatska vlada gleda i kaže može ili ne može, ali ako je kupac iz Luksemburga onda to ne može raditi jer smo na jedinstvenom tržištu', rekao je Milanović u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku Europskog vijeća.

Govoreći o odnosima Ine i MOL-a, Milanović je rekao da ne voli kada se govori o Mađarima i Hrvatima jer je tu riječ o trgovačkim društvima u kojima vlade dviju zemalja imao dio vlasništva.

To su osnove za razgovor, rekao je Milanović dodajući da u okviru Nadzornog odbora imamo predstavnike koji odgovaraju svim dioničarima te da je vlada u pregovarački tim delegirala ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića da pregovaraju 'u okviru pravila i ciljeva koje je postavila hrvatska vlada u jasno definiranom okviru pregovora s MOL-om, ne s Mađarima, o odnosima dioničara'.

'Imamo sad ovu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, vidjet ćemo kakav će to rezultat imati. Mi nismo sud i ja ne mogu reći da to od sutra ne vrijedi, ja bih volio da ne vrijedi, ali onda se primjenjuje zakon, ako nema ugovora. Stvari su u stvari vrlo jednostavne pravno gledano, samo to nikako da dospije do javnosti jer se ljude bombardira trivijalnostima', rekao je Milanović.

Premijer je istaknuo da pitanje energije jest tema za Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali prije svega tema za Europsko vijeće jer EU ima zajedničku energetsku politiku.

'To je tema za sjednicu Europskog vijeća, pa i našeg domaćeg Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali prije svega za Europsko vijeće s obzirom da EU ima zajedničku energetsku politiku, koje smo mi dio. Vidimo što se događa na Bliskom istoku, gdje se države koje su umjetno nastale prije sto godina raspadaju. SAD se sve više energetski oslanjaju sam na sebe, sve manje im treba Bliski istok, a tamo je totalni kaos. Ina je imala dosta profitabilna nalazišta u Siriji, tko zna kada će to i hoće li opet biti u funkciji. Taj dio svijeta važan je za Europu, koja je ovisna o uvozu energenata, nafte, plina. S druge strane, imamo Rusiju, koja je politički drukčija od Europe, vidimo da su tu tenzije i da nemamo baš najbolje odnose. To je tema svakodnevne politike i promišljanja hrvatske vlade, velika tema za koju treba imati instrumente, a to je EU, tu vidimo da je Europa potrebna i tu Hrvatska ne može sama', rekao je Milanović.