NIZ NEPRAVILNOSTI

HRT je opet lovio u mutnom: Doznajte koje emisije su sumnjive reviziji

24.10.2016 u 10:55

Bionic
Reading

Interna revizija HRT-a obavila je na traženje Nadzornog odbora (NO) kuće reviziju javnog poziva za nabavu programskih sadržaja od neovisnih proizvođača i u njoj je utvrdila da su sve Odluke o sklapanju ugovora po javnom pozivu od 19. srpnja donijete prije nego što je poziv završen. Iako propisi HRT-a ne zabranjuju da se ugovori sklope po završetku pregovora, Interna revizija smatra da je takvo postupanje diskriminirajuće za ponuditelje koji su svoje ponude dostavili na kraju roka za dostavu ponuda, a financijska sredstva su već potrošena

HRT je od početka godine do 1. listopada ugovorio nabavu djela u visini od 199 milijuna kuna od čega je 3,5 milijuna ugovoreno po odlukama iz 2015. godine, dok je 16,2 milijuna ugovoreno u 2016. godini Zanimljivo da je od tih16,2milijuna, po javnom pozivuugovoreno tek 3,6 milijuna, dok 12,6 milijuna otpada na ugovaranje po izravnom pozivu.

Od projekata koji su ugovoreni u 2015. godini, a potpisani u 2016. najskuplji je bio 'Balkanska kuhinja po scenariju Denisa Kuljiša s tvrtkomParagonu vlasništvu njegove supruge Nade Mirković. Cijena za deset epizoda bila je 999.468 kuna Revizija je utvrdila da je rok isporuke bio rujan 2016., ali da do nje nije došlo. Paragon je, navodi se u izvješću, zatražio aneks ugovora s rokom isporuke do proljeća 2017. Naime, HRT je platio samo 25 posto vrijednosti ugovora, a trebao je 50.

Kuljiš je za tportal kazao kako su ugovor potpisali u siječnju, prva rata u visini od 20 posto sjela im je tek u svibnju, a do početka snimanja trebala je biti isplaćena polovica ugovora.

'To se nije dogodilo i mi smo zatražili pomicanje roka', pojasnio je Kuljiš.

Po izravnoj nabavi HRT je u 2016. godini, o čemu je tportal već pisao, ugovorio 12,7 milijuna (bez PDV-a), od čega je najveći dio (9,6 milijuna) otpao na serijal'GeneralAntuna Vrdoljaka.

Četiri ugovora, ukupne vrijednosti4,6 milijuna kuna bez PDV-a, koja su u 2016. godini sklopljena na temelju javnog poziva, ali su sklopljena prije zaključenja istog su 'Dva jedan u gostima' (1,5 milijuna kuna) Castor Multimedije, odnosno Dubravka Merlića, 'Informativka'(400 tisuća kuna) Pozitiv produkcije, '100 riječi za bonton' (969 tisuća kuna) Media linka i 'Škola kuhanja' (712 tisuća kuna) koju vodi Vlatka Pokos u produkciji Gastronomada.

Revizija u nalazu navodi da je za format u kojem je Merlić dobio posao bilo prijavljeno još osam proizvođača. Merlićeva ponuda stigla je prva, a postigli su i dogovor o smanjenju cijene projekta za 32 posto po epizodi.
Na poziv u kojem je posao dobila Pozitiv produkcija javilo se 20 proizvođača, a 'Informativka' je stigla kao četvrta ponuda. Revizija ističe da je uvidom u sudski registar utvrdila da jePozitiv produkcija registrirana kao j.d.o.o. s temeljnim kapitalom od 10 kuna.

U kategoriji u kojoj je posao ugovoren za 'Školu kuhanja' stiglo je 20 ponuda, a ponuda Gastronomada pristigla je prva te je u pregovaračkom postupku cijena spuštena za pet posto po epizodi.

NO HRT-a skinuo oznaku poslovne tajne

Iako je HRT na izvješće Interne revizije stavio oznaku poslovne tajne, NO HRT-a na posljednjoj održanoj sjednici skinuo je oznaku tajnosti i proveo test razmjernosti javnog interesa te je zaključio da interes javnosti prevladava nad svim drugim interesima u pogledu objave tog izvješća na javnim internetskim stranicama HRT-a.

Revizija navodi i da su donesene odluke o sklapanju još triju ugovora, ali da s producentima nisu potpisani ugovori.

Riječ je o 'Zdravom životu' (pola milijuna kuna) Headline produkcije, za koju je utvrđeno da je osnovana prije manje od godinu dana, zatim 'Stožeru' (1,3 milijuna) Madura produkcije, emisiji koja bi se trebala baviti raznim područjima vojnog djelovanja, a odluka o sklapanju ugovora potpisana je 19. rujna. Međutim, kako je natječaj bio otvoren do 1. listopada, nakon 19. rujna na HRT su pristigle još dvije ponude. Slična situacija dogodila se i s lifestyle magazinom 'Koktel'. Tamo je također obavljen pregovarački proces, smanjen je broj emisija i cijena, ali je nakon svega na Prisavlje stigla još jedna ponuda.

Osim spomenutoga, revizija je upozorila i na neke nelogičnosti vezane za razvoj projekta 'Rat prije rata' Intermedia grupe Miljenka Manjkasa. Naime, prema Općim uvjetima poslovanja HRT-a ugovaranje ulaganja u razvoj projekta uopće nije definirano. Definirano je tek ulaganje u razvoj scenarija, što je u ugovoru s Manjkasom tek dio projekta. Ugovoreno je da je cijena serijala 400 tisuća kuna, a revizija napominje da nije ugovoreno kako će se ocjenjivati projekt po isteku ugovorenog razdoblja, odnosno ima li HRT i u kojem slučaju pravo na umanjenje cijene ili na povrat ako projekt neće biti u skladu s očekivanjima.

U nalazu se na kraju ističe da Plan investicija za nabavku AV djela od neovisnih proizvođača nije utvrđen po programima i žanrovima, nema utvrđenu prioritetnu nabavku i dinamiku, kao ni planiranu višegodišnju programsku shemu kako bi se znalo kada će što emitirati. Smatraju i da treba doraditi Opće uvjete poslovanja HRT-a kako bi u njima bili definirani kriteriji za odabir AV djela. Napominju i da se način plaćanja treba definirati tako da se isplaćuje jedan predujam, a sva daljnja plaćanja na osnovu fakture te da se zadnji obrok ne bi smio platiti dok se ne utvrdi da je sve potpisano ispoštovano.