MÜLLEROV BREG

Skupština će stopirati Nobilov projekt gradnje 2.000 stanova

18.02.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Projekt Müllerov breg, iza kojeg stoje odvjetnik Anto Nobilo te kontroverzni poduzetnici Danko Končar i Mićo Carić, do daljnjega će biti na čekanju jer Odbor za prostorno uređenje zagrebačke Gradske skupštine danas je odbio Urbanistički plan uređenja (UPU) prostora zbog toga što nije izrađen geotehnički elaborat koji je nužan jer se mjesto predviđeno za gradnju nešto više od dvije tisuće stanova nalazi u neposrednoj blizini dvaju klizišta. Kako elaborata nema, za očekivati je da će se na Skupštini u četvrtak odgoditi odluka o tome

'Nedavno su klizala tri brijega, pa i Šestinski dol i Müllerova ulica', kazao je član Odbora Zvone Brumnić (SDP), naglasivši da je cjelovit i detaljan geotehnički elaborat za Müllerov breg više nego potreban, a u razmišljanju ga je poduprla i članica Odbora Danira Bilić (HDZ), dodajući da 'klizišta već sada stvaraju probleme ljudima koji ondje žive'.

Tempu 1259 m2 za 8,1 milijun

Odbor je prihvatio prijedlog zaključka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju građevinskog zemljišta na Trnju na kojem bi tvrtka Tempo, u Strojarskoj ulici, sagradila stambeno-poslovnu građevinu na parceli od 1259 četvornih metara, a za to bi trebala platiti Gradu 8,1 milijun kuna.

Za Müllerov breg izrađena je pretfaza projekta gradske infrastrukture i cjelovit krajobrazni plan uređenja, ali prema mišljenju Odbora, to nije dovoljno da bi UPU mogao ići u daljnju proceduru. Zbog toga će najvjerojatnije, moglo se čuti na Odboru, biti ponovljena i javna rasprava.

Podsjetimo, Müllerov breg, na kojem bi trebalo niknuti novo naselje, u prošlosti je bio u vlasništvu bogate zagrebačke obitelji Adolfa Müllera, vlasnika ciglane u Kustošiji, koji je 30-ih godina prošlog stoljeća ondje podigao u to vrijeme jedan od najmodernijih voćnjaka. Prostor je danas neizgrađen, a dva jezera i zeleni brežuljak obrastao u korov privlače brojne ptičje vrste, zbog čega je prostor ornitološki važan.

Na Odboru se povela rasprava i o pritužbi mjesnog odbora (MO) Folnegovićevo naselje na izgradnju sportsko-rekreacijskog centra na tom području.

Slobodan Jurković, predsjednik MO-a, izvijestio je Odbor da su stanovnici Folnegovićevog naselja željeli da se na zelenoj površini, između zgrada i sportskih terena, uredi dječje igralište, ali da su tijekom istraživanja mogućnosti ostali zatečeni činjenicom da se ondje planiraju izgraditi sportski objekti za Islamski vjerski centar i da je za to već izdana lokacijska dozvola.

'Ogorčeni smo jer bi se na taj način ogradila zadnja zelena površina kojom se koriste svi stanovnici Folnegovićevog naselja. Mi uopće nismo obaviješteni o tome', kazao je Jurković.

'Skandalozno je to da se zadnja javna površina uzima građanima', kazala je članica Odbora Vera Šimek Petrinjak te napomenula da bi kroz javnu raspravu građani bili upoznati s time da je za to područje rađen detaljni plan uređenja (DPU).

Predsjednik Odbora za prostorno planiranje Željko Brebrić najavio je da će Odbor zatražiti očitovanje gradonačelnika Milana Bandića, a Jurković je najavio da će gradonačelnika pozvati i na zbor građana krajem veljače ili početkom ožujka.