VIŠE ZNAČENJA

Znate li što znači 'i' u iPhoneu? Ovako je to objasnio Steve Jobs

27.12.2023 u 08:46

Bionic
Reading

Čak i ako sami nemate iPhone, vjerojatno poznajete barem deset ljudi koji ga imaju. iPhone je osvojio svijet kada je debitirao 2007. godine i njegova popularnost raste iz godine u godinu. No, čak i ako ga imate, možete li sa sigurnošću reći da znate što za to sada već kultno slovo 'i'?

Vaša prva pretpostavka za taj prefiks mogla bi biti 'internet', s ozbirom na to da se iPhone i proslavio zbog mogućnosti pristupa internetu. Ili možda mislite da to znači osobna zajednica 'ja' (I), odnosno 'ja i moj telefon'. No iznenadit ćete se kada saznate da ne postoji jedna, već pet različitih značenja koje 'i' u iPhoneu predstavlja.

To malo 'i' zapravo je počelo puno prije nego što je iPhone postao stvarnost. Prvi Appleov proizvod sa 'i' u nazivu bilo je računalo iMac, izdano 1998. godine; 'i' je izvorno stajalo za internet, kako bi se istaknuli Macovi revolucionarni internetski kapaciteti, što je u to vrijeme bila rijetkost, piše Reader's Digest.

No kada je prvi iMac lansiran, 'i' je imao i nekoliko drugih značenja. Kad je Steve Jobs predstavljao iMac, prikazao je prezentaciju s ne jednim nego pet potencijalnih 'i' značenja: 'internet, pojedinac(I - ja), instrukcija, informirati i inspirirati'. Međutim iako su te riječi bile važan dio prezentacije, Jobs je također rekao da 'i' 'nije imalo službeno značenje'. Također je aludirao na to spominjući 'i' kao osobnu zamjenicu i 'uputu' u obrazovne svrhe.

Iako je 'i' značenje počelo kao 'internet' i istina je da je pristup internetu bio najveća prodajna točka iPhonea kada je debitirao 2007., neki Appleovi proizvodi sa slovom 'i' u nazivu nisu čak ni imali pristup internetu; primjerice iPod u svojim začetcima.