U BOLNIČKOM ZATVORU

Hakeru koji je objavio isječke igrice GTA 6 doživotni zatvor

22.12.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Kada su prošle godine procurile snimke neodvršene verzije igre Grand Theft Auto 6, glavni osumnjičeni bio je tinejdžer iz Ujedinjenog Kraljevstva - tada 17-godišnji haker Arion Kurtaj, član međunarodne grupe Lapsus$ čiji su napadi na tehnološke divove - uključujući Uber, Nvidiju i Rockstar Games - koštali te tvrtke gotovo 10 milijuna dolara. Zbog curenja informacija Kurtaj je sada osuđen na doživotnu kaznu u bolničkom zatvoru, navodi BBC

Britanski sudac presudio je u četvrtak da je Arion Kurtaj visokorizičan za javnost 'jer još uvijek želi počiniti kibernetičke zločine'.

U kolovozu je londonska porota utvrdila da je Kurtaj u rujnu prošle godine izveo kibernetičke napade na tvorca igre GTA 6 - Rockstar Games - te na druge tvrtke, uključujući Uber i Nvidiju. No kako je sud utvrdio da je Kurtaj, danas 18-godišnjak, zbog autističnog spektra nesposoban za suđenje, od porote je zatraženo da utvrdi je li počinio dotična djela, a ne je li to učinio s kriminalnom namjerom.

Tijekom saslušanja u četvrtak, sud je naveo da je, prema informacijama koje posjeduju, Kurtaj 'bio nasilan u pritvoru, uz desetke izvještaja o ozljedama ili materijalnoj šteti', izvještava BBC.

Procjena mentalnog zdravlja također je pokazala da je Kurtaj 'nastavio izražavati namjeru da se što prije vrati kibernetičkom kriminalu'. Stoga je odlučeno da mora doživotno ostati u bolničkom zatvoru, osim ako liječnici ne utvrde da više nije opasan.

Kurtaj je u rujnu prošle godine pustio 90 video isječaka igre GTA 6. Iako je za to vrijeme boravio u hotelu pod policijskom zaštitom i zaplijenjeno mu je prijenosno računalo, Kurtaj je uspio probiti Rockstar koristeći Amazon Firestick, svoj hotelski TV i mobilni telefon.

Također je provalio u Rockstarov interni Slack sustav za razmjenu poruka te zaprijetio: 'Ako Rockstar ne kontaktira sa mnom na Telegramu unutar 24 sata, počet ću objavljivati ​​izvorni kod'. Isječke i izvorni kod potom je objavio na forumu pod korisničkim imenom TeaPotUberHacker. Ponovno je uhićen i zadržan do suđenja.

Službeni trailer za GTA 6 objavljen je ranije ovog mjeseca, sa stotinama milijuna pregleda čak i nakon gomile videa koje je Kurtaj objavio te preranog objavljivanja trailera na X-u (bivši Twitter).

Dok je Kurtajeva obrana tražila od suca da uzme u obzir uspjeh trailera tijekom izricanja presude, BBC navodi da je sudac tvrdio da su stvarne tvrtke i ljudi povrijeđeni Lapsus$-om. Rockstar Games je rekao da je potrošio pet milijuna dolara kako bi se oporavili od tog napada.