IT OBRAZOVANJE

Završena prva Škola budućnosti STEMI-ja i Infobipa, uskoro će dobiti nastavak

05.10.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Novo izdanje zajedničkog projekta startupa STEMI i tvrtke Infobip trebalo bi privući još tehnoloških tvrtki

Zaključeno je prvo izdanje pilot projekta Škola budućnosti, iza kojeg stoje startup STEMI i Infobip. Više od tisuću učenika iz 60 škola diljem Hrvatske imalo je priliku u pola godine kroz praktičan rad izrade chatbotova doći u izravan doticaj sa svijetom umjetne inteligencije.

Cilj projekta je osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo.

Direktor STEMI-ja Marin Trošelj najavio je kako će projekt Škola budućnosti biti nastavljen. 'Upravo radimo na pripremi sljedeće sezone, koja će uskoro krenuti. U nastavku projekta okupit ćemo još više tehnoloških tvrtki', najavio je Trošelj.

Najbolji osnovnoškolski i srednjoškolski timovi predstavili su svoje chatbotove razvijene s ciljem rješavanja nekog od problema unutar UN-ovih ciljeva održivosti.

Pobjednički radovi bave se poboljšanjem kvalitete života u gradovima, povezivanjem učenika s ciljem lakšeg dogovaranja instrukcija i educiranjem o energetskoj učinkovitosti, između ostalog.

Infobip je trima najboljim osnovnoškolskim i srednjoškolskim timovima osigurao i uručio nagrade. Javno objavljeni učenički chatbot radovi dostupni su ovdje.

'Svi školski timovi koji su sudjelovali napravili su ogroman iskorak u tehnološku budućnost. To nas jako veseli“, poručio je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

Nedavna investicija Infobipa u STEMI ide u smjeru proširivanja projekata poput ovog izvan granica Hrvatske, u Sjedinjene Američke Države. 'Želimo skalirati projekt i pritom ga dodatno unaprijediti povratnim informacijama i iskustvom koje ćemo dobiti iz obrazovnog sustava u SAD-u', pojasnio je Jelenić.