SIZIFOV POSAO

Zašto je rat protiv droge izgubio svaki smisao?

17.06.2013 u 11:48

Bionic
Reading

Ilegalna trgovina drogama veliki je biznis. Prema procjenama UN-a 2003. godine težila je oko 321,6 milijardi USD, što znači da je u ukupnom svjetskom BDP-u imala udio od gotovo jedan posto

Uz tradicionalne droge poput heroina, marihuane i kokaina u posljednje vrijeme sve su popularnije tzv. sintetičke ili dizajnerske droge. Glavni sastojak ecstasyja – MDMA - prvi je put sintetiziran još 1912. godine, međutim, postao je popularan 70-ih u Kaliforniji, a termin 'dizajnerska droga' proširio se 90-ih.

Proizvođači sintetičkih droga već se desetljećima utrkuju s vlastima u stvaranju novih psihoaktivnih supstanci kako bi zaobišli zakone koji ih zabranjuju. Međutim, u tom natjecanju posljednjih se godina događa veliki obrat – nove droge na tržištu se javljaju neviđenom brzinom. European Monitoring Centre for Drugs and Addiction prošle je godine zabilježio 73 nove droge što znači da svaki tjedan na tržište stiže više od jedne nove supstance. Ova revolucija započela je prije pet godina, a od tada do danas u opticaju se našlo 200-tinjak novih psihoaktivnih tvari.

No posebno je zanimljiva činjenica da se ova revolucija sve više temelji na prilično ozbiljnom laboratorijskom znanju. Naime, speed i ecstasy moguće je lako sintetizirati - potrebno je nešto malo znanja i pravih sastojaka. Njih nije uvijek lako naći, no cijeli se proces bez problema može odraditi u garaži ili podrumu. S novom generacijom psihoaktivnih tvari nije tako, za njihovo stvaranje potrebni su ozbiljniji laboratoriji. Što je je također interesantno poplava novih droga nije povećala razine mortaliteta, naprotiv.

Dobar primjer su sintetičke droge koje se temelje na kanabisu. One sve sadrže tetrahidrokanabinol, odnosno THC, glavni aktivni sastojak marihuane. Znanstvenici su u laboratorijima radi istraživanja stvorili na stotine varijacija THC-a i potom ih opisali u nekim prilično opskurnim časopisima. Većina njih nikada nije ušla ni u kakvu komercijalnu uporabu niti je testirana na ljudima. Međutim, kada je tržište 2008. godine eksplodiralo, istraživači su otkrili niz varijanti THC-a koje su izvan laboratorija bile gotovo potpuno nepoznate, a koristile su se poprskane po običnim biljkama.

Hrvatski slučaj 'Herbal mix'

I na hrvatsko tržište posljednjih se godina sve češće plasiraju slične nove droge. Primjerice, 2011. mediji su se raspisali o tzv. Herbal Mixu kojim su se napušavali Splićani. Bio je jeftiniji od marihuane, prodavao se legalno kao osvježivač zraka, a konzumenti su tvrdili da je jači od trave. Dubravko Klarić iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga tada je objasnio da se nove tvari koje nisu na listi kontroliranih droga pojavljuju gotovo svakodnevno.

'Naš je ured član Europskog centra za praćenje droga, pa svakodnevno dobivamo sva izvješća o novostima na tržištu droga i redovito ažuriramo naše liste, a samo prošle godine dodano je 20 novih supstancija za koje se utvrdilo da su droge', rekao je Klarić i dodao da je zakon ponekad nemoćan.

Kada je Njemačka početkom 2009. godine otkrila nove kanabinoide nepoznate izvan laboratorija i zabranila ih, proizvođači su ih zamijenili u samo nekoliko tjedana. Od tada ova se priča samo nastavlja. Danas je postalo gotovo nemoguće otkrivati nove psihoatkivne tvari toliko brzo koliko se stvaraju. Mnogi stručnjaci već godinama ističu da je kriminalizacija posjedovanja krivi pristup u ratu protiv zloporabe droga, da bi umjesto toga pozornost, resurse i energiju trebalo usmjeriti u edukaciju, prevenciju i liječenje ovisnosti. Revolucija u razvoju sintetičkih droga samo je još jedna potvrda ove stvarnosti. Drugim riječima, rat protiv droga nije izgubljen već je postao zastario i besmislen.