TEHNOLOGIJA I FARMACIJA

Zarada na lijeku Ozempic pomaže pri izgradnji novog Nvidijinog superračunala

25.03.2024 u 12:44

Bionic
Reading

Superračunalo Gefion bit će dostupno za korištenje istraživačima iz danskog javnog i privatnog sektora, a uživat će potporu dviju najpopularnijih kompanija u Sjedinjenim Državama i Europi

Vlasnik Novo Nordiska, proizvođača lijekova koji je svijetu dao Ozempic i Wegovy, financira novo superračunalo koje pokreće Nvidijina tehnologija umjetne inteligencije s ključnim ciljem otkrivanja novih lijekova i tretmana.

Zaklada Novo Nordisk dodijelila je ugovor francuskom Evidenu za izgradnju onoga za što računalna tvrtka kaže da će biti jedno od najmoćnijih svjetskih superračunala, sposobno obraditi ogromne količine podataka pomoću AI-ja.

Trebalo bi pružiti 'potencijal bez presedana za ubrzavanje revolucionarnih znanstvenih otkrića u područjima kao što su otkrivanje lijekova, dijagnoza i liječenje bolesti', rekao je Cédric Bourrasset, Evidenov voditelj kvantnog računalstva, izvještava CNN.

Očekuje se da će superračunalo biti spremno za pilot-projekte prije kraja godine te da će biti smješteno u danskom nacionalnom centru za inovacije u području umjetne inteligencije. Superračunalo nazvano Gefion bit će dostupno istraživačima iz danskog javnog i privatnog sektora, a uživat će potporu dviju najpopularnijih kompanija u Sjedinjenim Državama i Europi.

Nvidia je sada jedna od najvećih kompanija na američkom tržištu dionica, čija se vrijednost procjenjuje na 2,21 trilijun dolara. Novo superračunalo koristit će njezinu najnoviju tehnologiju čipova. Zaklada ima kontrolni udio u Novo Nordisku (NVO), tvrtki koja vrijedi više od Tesle. Posao je u procvatu zahvaljujući širokoj upotrebi lijeka za mršavljenje Ozempica, koji se isprva koristio za liječenje dijabetesa, kao i Wegovyja.

Potencijal umjetne inteligencije u ubrzavanju znanstvenih istraživanja istaknut je ranije ove godine, kada je Microsoft (MSFT) rekao da je novi materijal za bateriju bio otkriven 'u nekoliko tjedana, a ne godina'.

Pacific Northwest National Laboratory, dio američkog ministarstva energetike, upotrijebio je Microsoftov sustav - koji uključuje modele umjetne inteligencije i računalstvo visokih performansi - kako bi prenio 32 milijuna potencijalnih anorganskih materijala na 18 obećavajućih kandidata u manje od četiri dana, pisao je Microsoft u siječnju.

Pišući o svojoj suradnji s Microsoftom, PNNL je na svojoj web stranici iznio: 'Cijeli proces, od primanja simuliranih kandidata do proizvodnje funkcionalne baterije, trajao je manje od devet mjeseci, što je treptaj oka u usporedbi s tradicionalnim metodama.'