DOBRO JE ZNATI

Web stranica sa zanimljivim podacima: Ovo su najturbulentniji letovi u Europi i svijetu

07.02.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Otkrivene su najturbulentnije rute letova na svijetu. Nekoliko europskih letova je među prvih deset. Nijedan ne kreće iz Zagreba, ali ima jedan iz Ljubljane

Iako obično nisu razlog za zabrinutost, turbulencije tijekom leta mogu utjerati strah u srca čak i najiskusnijih putnika zrakoplovom.

Postoje rute s intenzivnijim i teškim turbulencijama, gdje nagla promjena protoka zraka može stvoriti rizične situacije u kabini.

Što je turbulencija?

Turbulencija nastaje kada se zračne struje iznenada naglo promijene, stvarajući oštre, brze uspone i padove te neočekivana kretanja u zrakoplovu.

Blaža izdanja turbulencija poznata su većini putnika zrakoplovima. Ozbiljnije su daleko rjeđe - pogađaju otprilike jedan od 50 tisuća letova.

Zbog globalnog zagrijavanja u budućnosti bi turbulencija moglo biti više. Prema podacima koje je u proteklih 16 godina prikupila američka agencija Federal Aviation Administration, prosječan broj ozljeda povezanih s teškim turbulencijama godišnje u Sjedinjenim Državama je 33.

Najčešći oblik turbulencije naziva se turbulencija čistog zraka. Javlja se u višim slojevima atmosfere zbog mlaznih struja.

Mlazne struje su uski pojasovi brzih vjetrova oko osam do 11 kilometara iznad Zemljine površine. Izazivaju nagle promjene brzine vjetra, što može stvoriti jake vibracije u zrakoplovu.

Turbulencije čistog zraka mogu biti osobito intenzivne jer se često događaju neočekivano i često bez upozorenja. Zato je važno da sigurnosni pojas bude vezan - čak i ako nije potreban. Pogotovo ako putujete jednom od ruta letenja koje su najteže pogođene turbulencijama.

Koje su zrakoplovne rute najteže pogođene turbulencijama?

Web stranica Turbli, koja predviđa i snima turbulencije, analizirala je oko 150 tisuća ruta. Rezultat je popis najturbulentnijih ruta leta u 2023. Rangirane su prema brzini disipacije vrtloga, što je mjera intenziteta turbulencije na određenoj lokaciji.

Apsolutno najturbulentnija ruta leta na svijetu je putovanje između Santiaga i međunarodne zračne luke Viru Viru u Boliviji. To nije iznenađenje, s obzirom da ju put vodi preko planinskog masiva Anda.

Kada letite iznad planine velikom brzinom nastaju 'brdski valovi', koji mogu uzrokovati povećanje i smanjenje visine zrakoplova.

Ruta između Almatyja u Kazahstanu i glavnog grada Kirgistana, Biškeka, drugi je najturbulentniji let na svijetu. Poznato je da je to jedan od najneugodnijih letova na svijetu. Prošle je godine na posebno turbulentnom putovanju ozlijeđeno sedam osoba.

Šest najturbulentnijih putovanja bile su domaće rute u Japanu i Kini - četiri od ovih ruta su polazile ili slijetale u Lanzhou, Chengdu i Xianyangu.

Dvije europske rute također su bile među deset najturbulentnijih letova na svijetu. Milano - Ženeva najturbulentnija je ruta u Europi (i peta najturbulentnija u svijetu), dok je Milano - Zürich na desetom mjestu, piše Travelfund.

Deset najturbulentnijih letnih ruta na svijetu:

  1. Santiago (SCL) – Santa Cruz (VVI)
  2. Almaty (ALA) – Biškek (FRU)
  3. Lanzhou (LHW) – Chengdu (CTU)
  4. Centrair (NVO) – Sendai (SDJ)
  5. Milano (MXP) – Ženeva (BVT)
  6. Lanzhou (LHW) – Xianyang (XIY)
  7. Osaka (KIX) – Sendai (SDJ)
  8. Xianyang (XIY) – Chengdu (CTU)
  9. Xianyang (XIY) – Chongqing (CKG)
  10. Milano (MXP) – Zürich (ZRH)

Deset najturbulentnijih letnih ruta u Europi:

  1. Milano (MXP) – Ženeva (BVT)
  2. Milano (MXP) – Zürich (ZRH)
  3. Ženeva (BVT) – Zürich (ZRH)
  4. Marseille (MRS) – Zürich (ZRH)
  5. Zgornji Brnik (LJU) – Zürich (ZRH)
  6. Nica (NCE) – Basel (BSL)
  7. Nica (NCE) – Zürich (ZRH)
  8. Erevan (EVN) – Tbilisi (TBS)
  9. Basel (BSL) – Venecija (VCE)
  10. Frankfurt na Majni (FRA) – Caselle Torinese (TRN)