preduhitrio ih

Vlasnik domene 'rijekepravde.hr': 'Odluku sam donio na benchu u teretani'

22.03.2024 u 13:51

Bionic
Reading

SDP-ova koalicija, kako je najavio predsjednik stranke Peđa Grbin, nosit će naziv 'Rijeke pravde'. No u zanosu su, čini se, zaboravili vrlo važnu stvar za predizbornu promidžbu, zakupiti internetsku domenu 'rijeke pravde'. Jedna osoba odlučila ih je preduhitriti, zakupivši šest .hr i .com domena s kombinacijama naziva 'Rijeke pravde'

Nepoznati muškarac ponudio je na svojoj stranici rijekepravde.hr šefu SDP-a Peđi Grbinu i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću da od njega (ot)kupe domene. 'Moguća je i trampa za ulazno mjesto na listi', napisao je.

S vlasnikom domene rijekepravde.hr i pet sličnih razgovarao je N1. On kaže da ih je sve zakupio tek jučer (u četvrtak) oko 16 sati.

'Na inicijativu da provjerim dostupnost došao sam par sati ranije dok sam, nakon napornog radnog dana, radio bench presseve s 45 stupnjeva nagibom u teretani. Sama ideja došla mi je još prošli tjedan, nakon što je Peđa izbacio teaser kampanju 'promjene dolaze', no htio sam biti siguran da će se vezati uz nju. Nakon što su se u SDP-u vezali uz ovaj slogan, bilo je samo pitanje provjere jesu li slobodne', kazao je.

Takve stvari, dodaje, događaju se svima. 'Velike organizacije u izvanrednim situacijama kao što su naprasne koalicije često ne paze na detalje i standardni procesi često bivaju disruptiranima', objasnio je.

N1 je vlasnika domene pitao jesu li ga u međuvremenu kontaktirali iz SDP-a ili možda HDZ-a s ponudom da otkupe domenu koju je zakupio.

'Baš iz razloga što u B2B odnosima procesi donošenja odluka znaju potrajati ili zahtijevaju odobrenje odgovornih, još je rano očekivati odgovor od strane SDP-a ili HDZ-a. Site je objavljen jučer navečer. No moram napomenuti da već postoji interes od treće strane. Imao sam ozbiljan razgovor sa samim decision makerima noćas u kasnim satima. Oni su stavili konkretnu ponudu na stol, ali smo dogovorili da je to fallback opcija ukoliko se nitko ne javi do kraja mjeseca. Ne mogu reći tko je. Profesionalnost, znate', rekao je ovaj anonimni građanin.

On je, inače, na svojoj stranici objasnio i uvjete pregovora oko eventualne prodaje i cijene domene.

'Moguće je pregovarati, ali s obzirom da su ulozi dosta visoki, da trošite budžete na svakakve pi*darije, da sam upoznat s cijenama TV oglasa i billboarda, da svaki mandat u saboru nosi 250.000 kuna na godinu (plus što se pokrade), mislim da bi mogli početi raspravu s višim četveroznamenkastim brojevima (think Kolinda) pa ako netko baš bude htio biti kompetitivan, ići ćemo sjeverno od toga. Možda se čini puno, ali ovo je jedinstvena šansa da pišete narativ o svojoj/tuđoj koaliciji. Moguća je trampa za ulazno mjesto na listi, ali imajte na umu da ću se prodati odmah istog trenutka', napisao je na stranici.

A zašto ovo radi? Kratko i jasno kaže – zbog novca. U međuvremenu se oglasio i SDP.  Šef izborne kampanje SDP-a Tonči Restović za Hinu je kazao da ih zakup tih domena ne zanima niti im bilo što znači.

'Puno su nam važnije društvene mreže putem kojih s građanima već više od pola godine komuniciramo o politikama koje ćemo provoditi nakon dolaska na vlasti. Osim toga, već imamo platformu dostojanstvo.hr koja nam također služi u interakciji s građanima, a ostatak kampanje će se provoditi na terenu', poručio je.

Restović ne vidi baš nikakvu dramu za svoju stranku ni za koaliciju oko zakupljivanja domene 'rijekepravde', osim, što se, kaže, 'netko dobro sjetio pa sad dva dana uveseljava javnost, a vjerojatno najviše sebe'.