SVE, SAMO NE INTERNET

Veliki kineski 'firewall' postaje još većim

04.02.2015 u 13:44

Bionic
Reading

Kineske vlasti su nedavno otkrile još striktniji i pametniji internetski filter. Internet u Kini sad već nema mnogo veze s onim na što su navikli u ostatku svijeta; blokirani su Google servisi, Facebook i mnogi drugi. Stvar je još gora za snalažljive internaute, koji su se oslanjali na dostupnost VPN servisa kojima bi pristupali 'zabranjenom sadržaju' - jer sada niti to nije moguće

Kineske vlasti tako od interneta rade obrnuto od samog cilja mreže svih mreža - ili kako neki analitičari navode - pripremaju se za potpuno zatvaranje, s vlastitim rješenjima u svakom digitalnom kutku.

Ova paralelna internetska okolina bit će potpuno kontrolirana u svakom smislu. Blokiranje sadržaja dostupnog korisnicima je ipak tek dio računice. U Kini ovim potezima istovremeno žele osnažiti vlastite IT kompanije, koje su donedavno bile potisnute od zapadnjačke konkurencije. Prema informacijama različitih poslovnih grupa, strane kompanije koje žele poslovati u Kini se moraju podvrgnuti brojnim sigurnosnim testiranjima, a nije isključen ni potpuni nadzor.


Web filteri koje je ova zemlja nedavno nadogradila, uspješno blokiraju prepoznate VPN veze - i to na potpuno automatiziran način. Kompanije koje pak pružaju takve usluge pokušavaju pronaći različite trikove kako bi izbjegle takvu automatiziranu zaštitu, no teško je biti siguran u to da će se pronaći kakvo trajno rješenje.