u jeku pandemije

Uoči sajma International CES 2022: Metaverzum se rađa u Las Vegasu

Bionic
Reading

Kao najava sajma, organiziran je event CES Unveiled, priredba koja otkriva neke zanimljivosti koje će biti prikazane na sajmu i na kojoj se u najvećoj mjeri predstavljaju pobjednici najvažnije tehnološke nagrade, CES Innovation Awardsa, svojevrsnoga tech Oscara

U doba kad peti val globalne pandemije opasno prijeti event industriji pretvarajući istodobno zdravstvenu katastrofu u entropiju zajedništva, organizatori najvećega svjetskog sajma potrošačke elektronike, International CES-a odlučili su se tome snažno oduprijeti.

Prošle godine održali su virtualni sajam, ali kao i u mnogim drugim slučajevima to se nije pokazalo pretjerano zanimljivim ni korisnim. Jednostavno, nije bilo one humane sinergije koja je nužna kako bi se tehnološki trendovi zakotrljali i došli do najšireg kruga korisnika. U tome neravnopravnom srazu pala je i IFA, najveći europski sajam potrošačke elektronike koji se prošle godine nije održao u Berlinu, prvi put nakon utemeljenja.

Poslovna udruga CTA, organizator CES-a odlučila je napraviti riskantan potez i organizirati hibridni sajam. Pod iznimno strogim epidemiološkim nadzorom, organizatori su odlučili i skratiti sajam za jedan dan s obzirom na činjenicu da će biti mnogo manje izlagača i posjetitelja. No, ipak, sajam će se održati, a čak 2.200 izlagača slaže svoje štandove na tri lokacije u Las Vegasu gdje se sajam tradicionalno održava.

Uoči samog otvaranja, organiziran je event CES Unveiled, priredba koja otkriva neke zanimljivosti koje će biti prikazane na sajmu i na kojoj se u najvećoj mjeri predstavljaju pobjednici najvažnije tehnološke nagrade, CES Innovation Awardsa, svojevrsnoga tech Oscara.

Tako je jedna od ključnih riječi koja se mogla čuti na tome predstavljanju – metaverse, odnosno u premijernom prijevodu – metaverzum, mjesto u kome se prepliću virtualna i realna stvarnost. Tvrtka Shiftall tako je predstavila svoju kolekciju za nastupajuću sezonu namijenjenu svome robocopu. Haritora X je inteligenta tjelesna navlaka koja prati fitness pokrete, a onda ih kasnije mogu analizira u virtualnoj stvarnosti.

MeganeX su ultralake VR naočale, a PebbleFeet sustav koji hladi ili zagrijava ljudsko tijelo. Mutalk je, pak, uređaj kojim se glas automatski digitalizira, a izvrstan je za gejming.

Tvrtka Naio nema ljudskog nego poljoprivrednog robota. Oni su proizveli električnog i održivog robota koji pomaže u agrarnim radovima.

Električno vozilo proizvela je i tvrtka Moonbikes. Njihovo 100 posto utišano vozilo prvo je električni snowbike koji ne ispušta nikakve stakleničke plinove i snijeg je i dalje bijele boje nakon spusta tim vozilom.

Vivoo je u odnosu na njih čvrsto na zemlji: proizveli su aplikaciju koja pravi personalizirani plan za nutritivni napredak i pripadajuće lifestyle savjete na temelju – analize urina. I sve to s pomogu čarobnog štapića koji se dobiva uz aplikaciju i na koga se treba pomokriti.

Osobitu pažnju izazvala je, pak, tvrtka koja organizira utrku Indy Autonomus Challenge u kojoj sudjeluju električne replike Formule 1 pogonjene daljinskim upravljačima. Utrka će se održati 7. siječnja na speedway stazi u Las Vegasu uz, dakako, pripadajući livestream.

Tvrtke koje su se predstavile vjesnici su tehnološkog proljeća, pravog povratka tehnologije među korisnike deprimirane posljedicama haranja koronavirusa.