RASTUĆI PROBLEM

Umjetna inteligencija piše lažne knjige, Amazon i Goodreads ne znaju što s njima

09.08.2023 u 11:33

Bionic
Reading

Više je autorica i autora otkrilo kako se na popularnim web odredištima za prodaju i recenziju pojavljuju knjige s njihovim imenima koje nisu napisali

Pretražujući Amazon i Goodreads, autorica Jane Friedman nedavno je otkrila pola tuceta lažnih knjiga koje koriste njezino ime, vjerojatno ispunjenih ili smećem ili sadržajem generiranim umjetnom inteligencijom.

U obje platforme opirali su se uklanjanju lažnih naslova sve dok autoričine pritužbe nisu postale viralne na društvenim mrežama.

U objavi na blogu pod naslovom I Would Rather See My Books Get Pirated Than This (Or: Why Goodreads and Amazon Are Becoming Dumpster Fires) Friedman je opisala svoju borbu s krivotvorinama.

'Tko god ovo radi, očito lovi pisce koji vjeruju mom imenu i misle da sam ja napisala ove knjige. Nisam. Najvjerojatnije ih je generirala umjetna inteligencija', navela je.

Problemi s uklanjanjem

To je sve veći problem u svijetu u kojem se prevaranti igraju s Amazonovim algoritmom kako bi brzo zaradili na lažnoj prodaji.

U veljači je Reuters napravio profil autora koji koriste ChatGPT za pisanje e-knjiga, prodajući ih putem Amazona. U lipnju je Vice izvijestio o priljevu desetaka knjiga punih besmislica generiranih umjetnom inteligencijom koje su preuzele liste bestselera Kindlea.

Friedman, koja piše o izdavaštvu i autorica je 10 knjiga, zabrinuta je da će lažne knjige s njenim imenom koje je generirala umjetna inteligencija utjecati na njezin ugled.

Nije lako ukloniti lažno pripisane knjige.

Na Goodreadsu proces zahtijeva od autora da se obrate dobrovoljnim 'knjižničarima' i uključe se u određene grupe online s komentarima kako bi zatražili uklanjanje nelegitimnih knjiga.

Čak ni tada nema jamstava kako će sporni naslovi biti odmah uklonjeni. Goodreads je uklonio sporne naslove s Friedmaničinog službenog autorskog profila nekoliko sati nakon što je njezin post na blogu objavljen.

Kad se obratila Amazonu za pomoć u uklanjanju naslova s ​​njezinog autorskog profila, Amazon je zatražio 'registracijske brojeve zaštitnih znakova' koji se odnose na njezinu tvrdnju.

Nakon što su saznali kako nema zaštitni znak za svoje ime, odbili su ukloniti knjigu iz prodaje.

Iako su lažni naslovi na kraju uklonjeni s Amazona nakon što je priča eksplodirala, Friedmaničino iskustvo baca svjetlo na složeni proces kojim se autori moraju kretati kako bi zaštitili svoje ime i rad na mreži.

Zloraba algoritma

Friedmanova nije jedina kojoj se ovako nešto događa.

Na društvenoj mreži X (bivši Twitter) autorica Jane Ward objavila je kako je nedavno otkrila 29 naslova na Goodreadsu u kojima je njezino ime netočno navedeno kao autorica.

Još jedna autorica, Sarah Rose, tvitnula je kako joj ljudi stalno govore da su kupili njenu najnoviju knjigu. Iako je na njoj njeno ime, ona ju nije napisala, već neki prevarant zlorabi algoritam koji služi za pronalaženje više djela istog autora.

Njen izdavač nije uspio stati tome na kraj, pa je na kraju odustala od borbe, piše Ars Technica.

U svijetu u kojem bi generativna umjetna inteligencija potencijalno mogla preplaviti naše komunikacijske kanale šumom - niskokvalitetnim, automatiziranim kreativnim radovima u neograničenim količinama - platforme poput Amazona još ne znaju kako se nositi s tim problema.

Doduše, problem nije nov. Postojao je i prije nedavnog uspona umjetne inteligencije, ali ga je njene nove mogućnosti čine lakše izvedivim u velikim količinama.