PUMPALI ZARADU

Uber obmanuo vozače, pa se izvukao nagodbom

23.01.2017 u 05:00

Bionic
Reading

Uber je navodno pretjerivao kad je prikazivao koliko njegovi vozači mogu zaraditi, a navodno nije bio baš ni posve iskren oko svog programa za financiranje kupovine ili leasinga vozila. Pristali su platiti 20 milijuna dolara kako bi spor riješili nagodbom

Uberovi vozači spor su pokrenuli pred američkim regulatornim tijelom Federal Trade Commission, koje će spomenute milijune dolara raspodijeliti vozačima kojima su navodne Uberove lažne tvrdnje nanijele štetu. Osim naknade, Uberu je zabranjeno iznošenje lažnih, zavaravajućih i neutemeljenih izjava o prihodu njegovih vozača.

Iz Ubera su objavili kako su zadovoljni nagodobom s FTC-om te kako su poboljšali uvjete poslovanja s vozačima.

Uber trenutno posluje u više od 450 gradova u više od 70 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Više od milijun ljudi vozi za Uber, no njihovi odnosi s tvrtkom nisu uvijek bili idilčni. Vozači su u organizirali prosvjede, podizali tužbe i glasno izražavali negodovanje zbog preniskih primanja.


Uber je tvrdio kako vozači mogu uprihoditi do 30 dolara po satu, ali većina vozača tvrdi kako je taj broj dalleko niži. Istraživanje koje je u studenom proveo Uberov vozač Jonathan Hall pokazalo je kako je prosjek oko 20,19 dolara po satu. U urbanim područjima poput Detroita, Houstona i Denvera taj je prosjek još niži - manje od 13,25 dolara po satu.

U FTC-u također tvrde kako su prihodi vozača daleko niži od onog što Uber tvrdi (90 tisuća dolara godišnje za New York i 74 tisuće za San Francisco). Prosjek do kojeg su došli u FTC-u je 61 tisuća za New York i 53 tisuće za San Francisco. Stoga tvrde kako je Uber pokušao namamiti nove vozače preuveličavajući iznos potencijalne zarade.

Što se programa sufinanciranja nabavke vozila tiče, u američkom regulatoru tvrde kako su Uberovi uvjeti bili značajno nepovoljniji od prvotno predočenih vozačima.

Više:CNET