ORUŽANI INCIDENT

U SAD-u upucan robotski pas

28.03.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Robotski pas Boston Dynamics Spot, čije usluge koristi državna policija Massachusettsa (MSP), upucan je tijekom sukoba. U njega je pucao naoružani muškarac nakon što se zabarakadirao na svom imanju. Vjeruje se da je to prvi put da je robot pomagač upucan tijekom aktivne dužnosti. Iz MSP-a su naglasili da on može pomoći zaštititi policajce u opasnim situacijama

Incident se dogodio ranije ovog mjeseca, kada je policija odgovorila na poziv o osumnjičenoj naoružanoj osobi koja se zabarikadirala na imanju. Kad je tim stigao, osumnjičenik je zapucao na policajce, što ih je natjeralo da upotrijebe Spot s dva robota PackBot 510 kako bi pomogli u lociranju osumnjičenika u rezidenciji.

'Primjena daljinski upravljanih robota omogućila je timu sigurno prikupljanje ključnih obavještajnih podataka o osumnjičeniku i unutrašnjosti njegova doma', rekli su iz MSP-a u objavi na Facebooku u srijedu. Robotski pas, nazvan Roscoe, poslan je u podrum i 'taman je otvorio druga vrata kada se osumnjičeni muškarac iznenada pojavio iz spavaće sobe s puškom u rukama', piše Digital Trends.

Osumnjičenik je srušio Roscoea i počeo bježati. Međutim nije znao da Spot može ponovno stati na noge; taj je manevar izveo s lakoćom prije nego što je krenuo za osumnjičenikom niz stepenice. 'Kad je osumnjičenik shvatio, s očiglednim iznenađenjem, da je Roscoe iza njega na stepenicama, ponovno ga je srušio i zatim podigao pušku u njegovom smjeru i upucao ga. Robot je odjednom izgubio komunikaciju.'

Iz MSP-a su kasnije otkrili da je osumnjičeni tri puta pucao u Roscoea, zbog čega je on onesposobljen. Pripadnici SWAT-a potom su savladali čovjeka suzavcem, nakon čega se on predao.

'Incident je pružio jasan primjer prednosti mobilnih platformi sposobnih za otvaranje vrata i penjanje stepenicama u taktičkim misijama koje uključuju naoružane osumnjičenike', rekli su iz MSP-a. 'Osim što je omogućio kritično važno čišćenje sobe i provjeru situacije, ubacivanje Roscoea u sumnjivu rezidenciju spriječilo je potrebu - u toj fazi odgovora - za ubacivanjem ljudskih operatera i pravog psa, a možda je i omogućilo policajcu ili psu da izbjegne sudjelovanje u razmjeni vatre.'

Roscoe je kasnije odveden u Boston Dynamics te je procijenjena šteta i uklonjeni su meci. Tvrtka je zatražila da ga zadrži u istraživačke svrhe, a MSP-u su dali zamjenski Spot.

Boston Dynamics objavio je da Spot, otkako je postao dostupan za kupnju 2020. nakon godina razvoja, pretražuje mjesta katastrofe tražeći preživjele, pomaže službenicima za provođenje zakona u rješavanju talačkih situacija i u istragama vezanim za drogu te provodi strukturna istraživanja nakon požara.