ROBOTSKA KIRURGIJA

U KBC Split stigao robot Hugo, asistirat će kirurzima

22.12.2023 u 07:48

Bionic
Reading

Početkom tjedna na Kliniku za kirurgiju KBC-a Split stigao je robot Hugo RAS, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji će uskoro asistirati liječnicima pri operaciji, a vrijedan je 5,6 milijuna eura

Sustav za robotsku kirurgiju je instaliran, kalabriran i testiran, a obavljen je i simulacijski trening za dio osoblja. Trenutno traje osposobljavanje medicinskog osoblja za rad na Hugu, a prve se operacije očekuju u ožujku sljedeće godine.

Pročelnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split Zdravko Perko rekao je Hini da se radi o uređaju koji omogućuje izvođenje minimalno invazivnih operacija. Riječ je o naprednoj tehnologiji zbog čega u bolnici očekuju bolje ishode liječenja bolesnika, osobito onih najtežih.

'Operirat ćemo u području abdominalne, torakalne, urološke i ginekološke kirurgije. Robot puno znači ne samo našoj klinici već cijeloj bolnici u kojoj će se unaprijediti operacijski zahvati. I dalje će operirati kirurg, no uz pomoć Huga, odnosno robotski asistirane kirurgije, operacije će biti preciznije i moći će se izvoditi i kompliciraniji zahvati', objasnio je Perko.

Ovisno o kompliciranosti operacije, u početku će Hugo liječnicima asistirati u dvije operacije dnevno, a s vremenom će se vidjeti kako će se u KBC-u organizirati za buduće zahvate.

To je prvi robot asistent u hrvatskim bolnicama na kojem će obuku kroz par mjeseci proći dvanaest članova medicinskog osoblja. Smješten je u operacijskoj dvorani, a konzola za vježbanje je na odjelu, gdje su liječnici u četvrtak počeli s vježbama.

Perko kaže da konzola prikazuje određene situacije na kojima oni virtualno vježbaju pokrete. Nakon toga ih očekuju operacije na modelima i s liječnicima koji će im pomagati pri operacijama dok se sami ne osposobe. Za potpunu samostalnost pri operacijama sigurno će im trebati šest mjeseci.