ISKUŠAJTE ZNANJE

Teže nego što se čini: Možete li riješiti ovu mozgolomku o kratkoj vožnji do škole?

19.06.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Ovaj zanimljivi matematički zadatak koristi se na prijemnom ispitu za sveučilište MIT, a uz malo razmišljanja možete ga riješiti i vi

Amanda živi sa svojim sinom tinejdžerom, Mattom, u pitoresknoj kući na selu.

Kuća je od lokalne škole udaljena jednu vožnju automobilom. Svakog popodneva Amanda napusti kuću u točno određeno vrijeme, sjedne u auto, vozi se do škole stalnom brzinom i pokupi Matta točno u 17:00 (nakon završetka njegovog šahovskog kluba), te krenu prema kući istom brzinom kojom je Amanda stigla do škole.

Jednog dana, doduše, Mattu nije bilo dobro pa je odlučio ranije otputovati prema kući vozeći se na svojem mini skuteru.

Nakon što se vozio sat vremena, Amanda ga je presrela dok se automobilom vozila prema školi. Matt se ukrcao u auto, zaokrenuli su se te su kući stigli 40 minuta prije uobičajenog vremena.

Koliko je lekcije šaha Matt tog dana propustio?

Trebate pomoć? Razmislite gdje se Amanda točno susreće s Mattom nakon što napusti kuću.

Odgovor

Recimo da se točka na kojoj se Amanda i Matt nakon uranjenog odlaska susreću zove M, a vrijeme potrebno za vožnju od kuće do točke M i nazad do kuće - T. T nam je nepoznanica, no ono što znamo je da je Amandi za put do M i nazad trebalo 40 minuta manje nego što joj treba za putovanje od kuće do škole i nazad.

Iz ovoga možemo zaključiti da put od škole do M i nazad do škole traje 40 minuta. S obzirom da Amanda vozi stalnom brzinom, jednosmjerni put od M do škole traje 20 minuta.

S obzirom da znamo da Amanda planira dan tako da po sina bude točno u 17:00, do točke M je stigla 20 minuta prije vremena u kojem se susreće s Mattom, a to je 20 minuta prije roka, odnosno u 16:40.

Ako znamo da je Matt napustio školu šaha sat vremena prije nego što je susreo mamu kod točke M, školu je morao napustiti u 15:40. Ako škola završava u 17:00, dobili smo odgovor: Matt je propustio sat i 20 minuta škole šaha.