BOTOVI I SIGURNOST

Sve je više prijevara na društvenim mrežama. IT stručnjak objasnio kako se zaštititi

19.02.2024 u 10:17

Bionic
Reading

Internet ponekad doista može biti 'digitalni Divlji zapad', pogotovo na društvenim mrežama gdje sve češće 'iskaču' lažni profili i stranice koje vrbuju korisnike raznim ponudama i popustima, ali i deepfakeovi domaćih i stranih političara i poduzetnika

Informatički stručnjak Lucijan Carić nedavno je gostovao u Novom danu na N1 televiziji, gdje je govorio o botovima i sigurnosti na internetu. Carić kaže da se botovi i u Hrvatskoj koriste za razne svrhe, no ne uvijek za kriminal i dobivanje političkog utjecaja, već i za biznis i sigurnost.

'Postoji duga povijest korištenja botova u politici. O tome postoje već ozbiljni znanstveni radovi. Zna se da su korišteni u kampanjama u Brazilu, Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u. Vi tu pokušavate na umjetan način utjecati na puls javnosti. To može biti na jednostavne načine, ali dolazi i do toga da imate i elaboriranije priče poput širenja dezinformacija putem upućivanja na sumnjive stranice', rekao je Carić.

Ustvrdio je kako je prepoznavanje botova vrlo izazovan zadatak, a društvene mreže nemaju ni motiv da ih prepoznavaju i uklanjaju: 'Izgledaju kao obični korisnici. Kad biste uklonili lažne profile s Twittera i Facebooka, broj korisnika bi se smanjio za trećinu.'

Koliko su kvalitetni mehanizmi zaštite?

'Na većini naših uređaja ste permanentno uključeni u aplikacije. Ako netko uspije na vaš telefon ili računalo instalirati softver koji vas nadzire, od toga nema obrane. Vi ste već uključeni na sve račune. Ono što možemo spriječiti jest da se netko drugi negdje drugdje uključi na vaš korisnički račun i zloupotrijebi ga. Imamo sustave s provjerom 2FA, provjere uz pomoć kodnih ključeva, raznih fizičkih tokena i slično', naglasio je Carić.

'Prije svega, glavni način zaštite je enkripcija. Dok sam profesionalno radio, meni su sve mašine bile enkriptirane. Druga stvar je sanitacija. One stvari koje su stare i ne trebaju vam je najbolje ukloniti. Jedan od načina su nestajuće poruke, gdje se poruke automatski brišu iz sustava nakon nekog vremena', dodao je.