PRIORITETI SU (NE)JASNI

Što donosi Windows svijet i jesu li se u Microsoftu potpuno ostavili mobitela?

13.11.2016 u 09:15

Bionic
Reading

Jedna od glavnih figura Microsofta kad je riječ o Windowsima i pripadajućem hardveru - Terry Myerson, nedavno je u intervjuu za ZDNet otkrio neke sitne detalje što se može očekivati u skorijoj budućnosti hardvera i softvera. Bilo je tu govora o virtualnoj stvarnosti, Creators Updateu za Windows 10, Surface hardveru, ali i o zaboravljenom Windows Mobile

Kako je to u više navrata izjavio čelnik Microsofta, Satya Nadella, u IT divu iz Redmonda se žele pobrinuti da korisnici zavole Windowse, a ne da tek koriste taj operativni sustav jer su na njega navikli. U skladu s tim, Creators Update - sljedeća velika nadogradnja za Windows 10 donosi niz noviteta koji bi mogli biti namijenjeni kudikamo široj publici nego to ime nadogradnje sugerira. Stvarima poput MyPeople u Microsoftu žele osigurati da to postane dio 'magije koja povezuje ljude', izjavio je Terry Myerson za ZDNet.

Na pitanje jesu li se u Microsoftu odlučili 'loviti' kreativce hardverom i softverom kako bi oteli komad kolača Appleu, Myerson je jasno odgovorio 'ne'. 'Mislimo da je svatko od nas stvaratelj (...) moja interakcija s CAD-om je stigla u školi za mehanički inženjering, a današnji klinci su toliko vješti i interaktivni u vrlo bogatim 3D konceptima još od malih nogu (...) Nije tu više ni samo želja da se igraju igre, već da se odrađuje interakcija s drugima, da se prenosi igranje drugima uživo', rekao je Myerson, dodavši kako je jasno da u najmlađima vide inspiraciju dok traže rješenja za ono što donosi sutrašnjica.


Myerson je pojasnio i kako jeftiniji VR uređaji kojima srce čini Windows Holographic platforma ne služe tek 'za popunjavanje' cjenovnog segmenta (dok 'mixed reality' sustav HoloLens i dalje košta 3.000 američkih dolara, noviteti namijenjeni VR-u počinju već od 299 dolara). Novi uređaji su jeftiniji tek zato što ne pomičnu granice poput HoloLensa (i zbog toga što nisu samostalno računalo poput HoloLensa, op.a.), no imaju istu svrhu - povećati interakciju korisnika s računalima i drugima na dosad neviđen način.

Prošlo je više od godinu dana otkako je operativni sustav Windows stigao u 'Windows as a Service' eru, sa stalnim nadogradnjama i novim sadržajem. Na pitanje što bi moglo biti bolje, Myerson je naglasio kako su povratne informacije općenito vrlo pozitivne te da su iz svega do sada naučili mnogo toga. Vjeruje kako su u Microsoftu na pragu izvrsnog rješenja i zadovoljavanja velike većine korisnika - od onih koji se uopće ne žele tehnički baviti svakom sitnicom u OS-u, do onih koji žele kontrolirati svaki parametar.

Mary Jo Foley sa ZDNeta je tu postavila i dodatno pitanje, vezano uz nedavnu veliku nadogradnju Anniversary Update, koja je nakratko onesposobila mnogo računala i izazvala priličan kaos, no Myerson nije rekao ništa konkretnije osim toga da u Microsoftu traže povratne informacije o svemu - pa i problemima.

Jednako nejasan Myerson je bio i na upit vezan uz budućnost Windows Phone uređaja. U Microsoftu vjeruju kako su dvije stvari jedinstvene za Windows Mobile. 'Jedna od njih je mobilna povezivost, a druga su ARM procesori u tim uređajima (...) nastavit ćemo investirati u ARM i mobilnu povezivost. I dok ne govorim o tom kakav točno tip uređaja ćete vidjeti, vjerujem da ćete vidjeti Windows uređaje, koji koriste ARM čipove i vjerujem da ćemo vidjeti uređaje koji koriste mobilnu povezivost.'

Ipak, Myerson sugerira kako je jasno da u slučaju potpunog prekida razvoja mobilnog svijeta stvari je 'super, super teško pokrenuti opet' te navodi kako su u Microsoftu nekoliko puta napravili takvu grešku. S tim rečenim, nije potpuno jasno kako će se Microsoft upečatljivije vratiti u svijet mobilnog hardvera. Do toga će izgledno trebati čekati sljedeću godinu.

Cijeli intervju moguće je pročitati ovdje