VRIJEME ZBILJA LETI

Steam slavi 20. rođendan, skoro sve Valveove igre su na rasprodaji

13.09.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Dućan je od svojih ranih zelenih početaka izrastao u internetskog diva koji predstavlja kamen temeljac digitalne distribucije videoigara za PC računala

Steam, popularni online dućan s igrama lansiran je 12. rujna 2003., što znači da je upravo proslavio 20. rođendan. Valve je toj prekretnici odao počast kao što to inače radi, a to je rasprodajom. Snižene su skoro sve Valveove igre, kao i naslovi još nekolicine izdavača.

Valve je također obojio pozadinu Steam trgovine u 'vojnu zelenu' istu boju kao što je bila 2003.

Tada je Steam uglavnom bio alat za ažuriranje Counter-Strikea i pronalaženje ljudi za igranje, no nakon izlaska Half-Lifea 2 u 2004., morao je biti povezan sa Steam računom, što je označilo početak Steam trgovine kakvu poznajemo danas.

Mnogima ovo nije baš dobro sjelo: ideja da su nam potrebni mrežni računi za pristup drugim igrama osim EverQuest bila je zastrašujući trend u dvijetisućitima.

Steam je uveo i mnoge pogodnosti poput značajki automatskog ažuriranja i pronalaženja drugih igrača, a doveo je i do prijelaza industrije igara s diskova na preuzimanje putem interneta, sviđalo se to mrzovoljnim PC igračima koji vole fizičke medije ili ne. Bile su potrebne godine da konzole za ovim uhvate korak, piše PC Gamer.

Za Steamov 20. rođendan Valve je sastavio vremensku traku s nekim drugim zabavnim dijelovima priče o Steamu. Odmah na početku postoji podsjetnik da je igra koju su napravili fanovi, Codename: Gordon, tehnički prva igra treće strane na Steamu. 2D Flash igru proizveo je Nuclearvision, tim koji više ne postoji, a Codename: Gordon više nije naveden na Steamu.

Vremenska traka također navodi da je prva velika rasprodaja Steama bila u prosincu 2007. Današnja rasprodaja povodom 20. godišnjice nije na razini sezonskih rasprodaja Steama, no i dalje ima zanimljivosti poput Mass Effect Legendary Editiona po najnižoj cijeni ikada.

Gotovo sve Valve igre također su na rasprodaji, pa ako niste igrali Portal ili Portal 2, možete ih zgrabiti za manje od cijene velike kave s mlijekom.