NOVA USLUGA

SRCE nudi pristup superračunalu u računalnom oblaku

12.12.2019 u 12:57

Bionic
Reading

HTC Cloud je usluga koja pruža konceptualno novu platformu za potrebe naprednog računanja i složenih analiza podataka, temeljenu na paradigmi računarstva u oblaku

Napredno računanje se tradicionalno provodi na platformama za računarstvo visokih performansi (High Performance Computing, HPC) poput superračunala ili računalnog klastera Isabella, na platformama za računarstvo s velikom propusnošću (High Throughput Computing, HTC) poput Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) koja se temeljila na paradigmi grid.

S razvojem novih posredničkih sustava u području računarstva u oblaku, HTC platforme u svijetu počinju prelaziti na arhitekture koje se temelje na paradigmi računarstva u oblaku. Jedan od najpoznatijih primjera takve platforme je EGI FedCloud koji je sastavni dio infrastrukture EOSC (kratica za European Open Science Cloud).

TEHNO IZBOR

Izabrali smo: Ovo su najbolji smartfoni u 2019.

Pogledaj galeriju

'HTC Cloud Srca korisnicima pruža 600 procesorskih jezgri i 150 TB podatkovnog spremišta na kojima na jednostavan i fleksibilan način mogu pokretati proizvoljne programske sustave i aplikacije', rekao je Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave i voditelj usluge CRO NGI.

Otvoreni sustavi za fleksibilnost

HTC Cloud zasnovan je na otvorenim sustavima OpenStack – posredničkom sustavu za računarstvo u oblaku, i Ceph – posredničkom sustavu za uspostavu raspodijeljenog spremišta.

Osigurava fleksibilnost kod uporabe i pokretanja proizvoljnih programskih sustava i aplikacija, prvenstveno onih koji trebaju značajne računalne resurse za postizanje svojih ciljeva, što bi Srcu moglo donijeti nove korisnike.

Uspostava HTC Clouda važna je i zbog nadolazećih rezultata strateškog projekta hrvatske znanosti i obrazovanja – Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

'HTC komponenta nove nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO osigurat će najmanje 20.000 procesorskih jezgri, više grafičkih procesora te preko četiri PB spremišnog prostora, pa je ova nova usluga u određenom smislu i pilot projekt koji akademsku zajednicu priprema za uporabu dijela HR-ZOO portfelja usluga', rekao je ravnatelj Srca Zoran Bekić.

Koristan znanstveno-istraživačkim projektima

Jednu od prvih primjena naći će u analizi velikih količina podataka prikupljenih iz sustava interneta stvari. 'Članovi Laboratorija za tokove podataka Fakulteta elektrotehnike i računarstva se bave istraživanjima vezanim uz obradu i analizu velikih podataka koja se ne mogu provesti na stolnim računalima ili centraliziranim poslužiteljima, već jedino korištenjem okoline kao što je HTC Cloud.

Navedena istraživanja uključuju otkrivanje znanja u statičkim i dinamičkim velikim podacima primjenom eksplorativne i prediktivne analitike te tehnika strojnog učenja, kao i razvoj skalabilnih raspodijeljenih algoritama za obradu velikih podataka.

Na znanstveno-istraživačkim projektima ne postoji dovoljno sredstava u budžetu za nabavu i održavanje skupog računalnog grozda pa je odlična vijest to što Srce može ponuditi jedan takav grozd znanstvenicima i istraživačima', naglasio je Krešimir Pripužić, voditelj Laboratorija za tokove podataka na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te budući korisnik usluge HTC Cloud.