ejet 4x

Slovenci predstavili električni gumenjak s mlaznim pogonom: Pogledajte kako izgleda

25.07.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Slovenska tvrtka EJET predstavila je svoje električno čudo na mlazni pogon kojim, kako sami kažu, žele revolucionirati način na koji putujemo morem na kratkim relacijama

Slovenska tvrtka EJET počela je raditi na električnom gumenjaku na mlazni pogon koji bi nadmašio svoje konkurente na plinski pogon još 2016., a nakon brojnih podešavanja i opsežnih testiranja sada je otkriven ‘prvi svjetski električni mlazni gumenjak visokih performansi’.

‘Od samog početka naš je cilj bio jasan: stvoriti mlazni pogon koji bi mogao ne samo parirati tradicionalnim konkurentima na benzinski pogon, već ih i nadmašiti’, rekao je direktor Žiga Jarc, a donosi NewAtlas.com. ‘Usavršili smo se u postizanju bržeg rada, produljenog vijeka trajanja baterije i ponosan sam što mogu reći da smo u tome uspjeli. Isporučili smo dobro uravnoteženo plovilo s iznimnim performansama, pridržavajući se rigoroznih sigurnosnih standarda’, dodao je Jarc.

Električno plovilo naziva EJET 4X ima električni motor od 60 kW koji pokreće mlazni pogonski sustav, a za koji u kompaniji navode da omogućuje najveće brzine do 35 čvorova. Osim za prijevoz putnika do obale s glavnog plovila, plovilo ima kuku za skijanje koja olakšava sportske aktivnosti poput wakeboardinga ili skijanja na vodi.

EJET 4X Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EJET

Vlasnici pokreću plovilo beskontaktnim RFID ključem i mogu birati između tri načina vožnje kojima se upravlja preko 7-inčnog zaslona osjetljivog na dodir s integriranim GPS-om. U EJET-u kažu da hidraulički upravljački sustav nudi ‘glatku navigaciju i besprijekorno upravljanje’.

Ugrađena baterija kapaciteta 46,2 kWh smatra se dovoljnom za do 40 nautičkih milja (74 km) puta nakon 8-satnog standardnog punjenja ili četiri sata brzog punjenja, a u EJET-u već razmišljaju o održivijim opcijama punjenja.

‘Cilj nam je surađivati s proizvođačima jahti koji dijele našu viziju čišće i održivije industrije jahti’, rekao je Jarc. ‘Jedno od mogućih rješenja koja iznimno cijenimo je integracija solarnih panela u dizajn jahte, čime se omogućuje korištenje čiste i obnovljive energije za napajanje motora’, dodao je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: EJET

Tvrtka kaže da je optimizirani trup dizajniran za udobnu vožnju čak i u turbulentnim uvjetima. Gumenjak 4X je dugačak 3,95 metara, a ima širinu od 1,76 metara. Potpuno natovaren, njegov gaz iznosi 0,35 metara, što navodno čini ‘pristanak na plažu i istraživanje teško dostupnih područja puno lakšim’.

Početna cijena 4X-a kreće se od oko 100.000 eura, ovisno o konfiguraciji. Kompanija planira proizvesti 10 gumenjaka do kraja godine, a tijekom 2024. planiraju utrostručiti proizvodnju.

Rade i na izradi modela 9X, koji će imati motor od 270 kW te istu najveću brzinu kao i 4X, a uparen s paketom baterija od 159 kWh ili 223 kWh nudi domet do 50 nautičkih milja po punjenju.

Više detalja o ovom plovilu možete pronaći na službenim stranicama.