NOVI PROJEKTI

Sljedeća faza - humanoidni roboti u svemiru. Upoznajte Valkyrie

28.12.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Visok 188 centimetara i težak 136 kilograma, NASA-in humanoidni robot Valkyrie doista je impozantna figura. Valkyrie, nazvana po ženskoj figuri iz nordijske mitologije i koja se testira u Svemirskom centru Johnson u Houstonu, dizajnirana je za rad u 'degradiranim ili oštećenim okruženjima', poput područja pogođenih prirodnim katastrofama

No roboti poput nje također bi jednog dana mogli djelovati u svemiru. Humanoidni robot nalikuje osobi - s s torzom, glavom, dvije ruke i dvije noge. Inženjeri vjeruju da će s pravim softverom humanoidni roboti s vremenom moći funkcionirati slično kao ljudi te koristiti iste alate i opremu.

Voditelj NASA-inog tima Dexterous Robotics Shaun Azimi rekao je da bi humanoidni roboti u svemiru potencijalno mogli obavljati rizične zadatke poput čišćenja solarnih panela ili pregledavanja neispravne opreme izvan svemirske letjelice, kako bi se astronauti mogli posvetiti istraživanjima.

'Ne pokušavamo zamijeniti ljudske posade, mi zapravo samo pokušavamo ukloniti dosadan, prljav i opasan posao kako bismo im omogućili da se usredotoče na one aktivnosti više razine', rekao je Azimi za Reuters.

NASA je u partnerstvu s robotičkim tvrtkama kao što je Apptronik sa sjedištem u Austinu u Teksasu kako bi saznali kako humanoidni roboti razvijeni za zemaljske svrhe mogu koristiti budućim humanoidnim robotima namijenjenima svemiru.

Apptronik razvija Apolla, humanoidnog robota čiji će zemaljski zadaci uključivati ​​rad u skladištima i proizvodnim pogonima premještanjem paketa, slaganjem paleta i drugim zadacima orijentiranima na opskrbni lanac. Tvrtka planira početi isporučivati ​​humanoidne robote tvrtkama početkom 2025. godine.

Glavni tehnološki direktor Apptronika Nick Paine rekao je da Apollo ima jasne prednosti u odnosu na ljude, posebice izdržljivost. 'Ciljamo da ovaj sustav bude online 22 sata dnevno', rekao je Paine. 'Može raditi četiri sata, zamijeniti bateriju i onda brzo nastaviti s radom', dodao je.

Izvršni direktor Apptronika Jeff Cardenas rekao je da je nebo granica jer novi softver i razvoj poboljšavaju sposobnosti Apolla. 'Počinjemo u skladištu i u proizvodnom pogonu, ali onda se može premjestiti u maloprodaju na isporuku i u ono što nazivamo nestrukturiranim prostorima', rekao je Cardenas.

'Roboti poput Apolla dizajnirani su s modularnošću kako bi se mogli prilagoditi mnogim aplikacijama', rekao je Azimi. 'I tu NASA zapravo pokušava doći do tog uvida – da vidi koje su ključne praznine, gdje bismo trebali ulagati u budućnosti kako bismo zemaljski sustav doveli u svemirsko okruženje i certificirali za rad u svemiru.'