REED JOBS

Sin Stevea Jobsa pokrenuo investicijski fond, ulagat će u lijekove protiv raka

02.08.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Reed Jobs, 31-godišnji sin suosnivača Applea Stevea Jobsa i filantropkinje Laurene Powell Jobs, posljednjih je dana u središtu pozornosti nakon što je osnovao tvrtku rizičnog kapitala, vrijednu 200 milijuna dolara, koja će ulagati u nove lijekove protiv raka, izvijestio je DealBook. Ta je tema posebno osjetljiva za Reeda čiji je otac, poslovni magnat Steve Jobs, 2011. preminuo zbog raka gušterače

Reed Jobs je fond nazvao Yosemite Fund 1, po nacionalnom parku u kojem su se vjenčali njegovi roditelji. Tvrtka je dosad prikupila 200 milijuna dolara od istaknutih pojedinaca i institucija, uključujući MIT, Memorial Sloan Kettering Cancer Center i Johna Doerra, prema izvješću.

Reed je za DealBook da je, kada mu je otac umro od raka gušterače 2011 godine, bio na Stanfordu gdje je studirao medicinu i želio je biti liječnik. No potresen očevom smrću, promijenio je smjer i upisao studij povijesti, s fokusom na politiku nuklearnog oružja.

Nakon diplome se pridružio svojoj majci u njezinoj organizaciji Emerson Collective za utjecajno ulaganje i filantropiju, koju je osnovala 2004.

Yosemite je spin-off te organizacije, a Jobs, koji je ondje bio generalni direktor za zdravstvo, radio je s 'poduzetnicima, istraživačima i pacijentima na ubrzanju istraživanja raka'. Sada nastavlja taj posao, no pod vlastitom tvrtkom.

Yosemite će imati neobičan operativni model. Tvrtka će voditi profitno poslovanje, ali će također održavati fond koji savjetuju donatori za davanje potpora znanstvenicima; kao neka vrsta zaklade koja upravlja donacijama.

Ta dualna struktura stvara dobar ciklus za inovacije, ustvrdio je Jobs pa pojasnio: 'Znanstvenicima se daju potpore bez ikakvih uvjeta, ali mnogi od njih, nakon što počnu komercijalizirati svoje istraživanje, najvjerojatnije će se vratiti u Yosemite radi financiranja poduzetničkih ulaganja'.