ANDROID SMART LOCK

Saznajte kako aktivirati automatsko otključavanje zaslona vašeg Androida

20.08.2017 u 20:54

Bionic
Reading

Već godinama je otključavanje mobitela isto, uz tek pokoji korak naprijed. Koliko samo puta dnevno svi otključamo uređaj ni ne misleći posebno o tom. Međutim, riječ je o monotonoj radnji - bilo da je riječ o povlačenju prsta preko zaslona, bilo preko senzora za čitanje otiska. Vlasnici uređaja s Androidom u izdanju 5.0 ili novijem mogu isprobati automatiku

Android Smart Lock je tu već neko vrijeme

Ova značajka svjetlo dana ugledala je još s izdanjem Androida 5.0 Lollipop, a dosad je evoluirala u više navrata. Smart Lock omogućuje korisniku da definira uvjete kada je sigurno da se u uređaj ne mora unositi PIN, uzorak prstom ili bilo što treće što inače treba napraviti za otključavanje uređaja. 

Kako aktivirati stvar?

Za aktiviranje Smart Locka dovoljno je posjetiti postavke uređaja (Settings > Security > Smart Lock). Tada će sustav od korisnika zatražiti upis PIN-a, uzorka prstom po zaslonu ili čitanja otiska prsta. 

Nakon toga je moguće konfigurirati uvjete u kojima će Smart Lock i raditi svoj posao - automatskog otključavanja uređaja. Tu je više opcija:

  • On-body detection
  • Trusted places
  • Trusted devices
  • Trusted face 
  • Trusted voice

Ponuđene opcije ovise o mobitelu - nisu dostupne na baš svakom uređaju, neovisno o izdanju Androida. 

On-body detection

Ova Smart Lock značajka ujedno je i najjednostavnija za konfiguriranje. Uređaj koristi niz senzora kako bi spoznao nosi li se u džepu, rukama ili torbi. Mobitel će pretpostaviti da je u pitanju njegov vlasnik pa je automatsko otključavanje istovremeno možda i najrizičnije. Ipak, neki uređaji mogu analizirati i uzorke hoda svog vlasnika te ga neće zabuniti za nekog drugog. 

Općenito gledano, značajka nije savršena. Treba joj oko minutu da se aktivira nakon što je kretanje prestalo, ili između pet i deset minuta nakon što se uđe u kakvo prijevozno sredstvo. 

Trusted places

Baš kako ime i sugerira, ova značajka koristi geolociranje, definirano kartografskim/navigacijskim sustavom u uređaju. Mobitel zna je li korisnik na poslu, kod kuće ili na nekoj trećoj lokaciji - i može se definirati ponašanje uređaja na svakoj od njih. Dok god mobitel ima pristup internetu i pristup lokaciji korisnika, stvari će uistinu funkcionirati. 

Prije aktiviranja ove značajke, valja postaviti nekoliko stvari poput omogućavanja lokacijskog režima rada: 

  • Settings (postavke uređaja) > Location (može se zvati i drugačije, opet ovisno o Android uređaju u pitanju) > On
  • Za prebacivanje režima rada u istom dijelu izbornika dostupna je opcija Mode. Tu su pak tri režima: High Accuracy (visoka točnost i potrošnja baterije), Battery Saving (niža točnost uz manju potrošnju) i Device Only (oslanjanje isključivo na GPS za lociranje)
  • Nakon toga valja posjetiti Settings > Security > Smart Lock, te odabrati opciju Trusted places. Na tom mjestu moguće je dodati različite lokacije i postavke otključavanja uređaja vezane uz njih.

Trusted devices

Ova opcija omogućuje da s mobitelom upareni pametni ručni sat, fitness tracker ili kakav drugi nosivi gadget (pa čak i zvučnički sustav u vozilu) posluže kao svojevrsni ključevi za pristup mobilnom uređaju. Kada se neki Bluetooth uređaj označi kao trusted, mobitel će se automatski otključati kada je uparen s njim. 

Opet valja posjetiti Smart Lock izbornik i dodirnuti opciju Trusted Devices. Nakon toga dodirnuti Add trusted device > Bluetooth i u listi uređaja označiti uređaj koji će poslužiti kao trusted. To je to!

Uređaj će pri uparivanju s novim Bluetooth uređajem znati upitati želi li se odmah taj uređaj postaviti kao trusted. Sama stvar nije apsolutno sigurna, no što jest...kao i obično - mobilni uređaj valja držati na oku. 

Za trusted 'uređaje' moguće je postaviti i NFC tagove, a proces je sličan: Add trusted device > NFC, te nakon toga valja mobitelom prići NFC tagu koji se želi iskoristiti za otključavanje. 

Trusted face

Otključavanje pametnih telefona licem barem u ovoj trenutnoj generaciji uređaja nije najsigurnije rješenje, no možda je usprkos tome najzgodnije za uporabu. Postavljanje trusted lica isto je kao i kod ranijih slučajeva, samo što u Smart Lock izborniku valja odabrati Trusted face > Set up i pratiti upute na zaslonu.

Ponekad uređaj može imati problema u prepoznavanju vašeg lica, no stvari je moguće poboljšati. U Smart Lock izborniku treba dodirnuti Trusted face te opciju Improve face matching (i opet pratiti upute na zaslonu uređaja).

Trusted voice

Dok su sve ove ranije spomenute opcije kul, korištenje glasa moglo bi odgovarati više no išta drugo. Opcija Trusted voice omogućuje prepoznavanje jedinstvenog glasa svog korisnika za potrebe otključavanja uređaja. Za otključavanje ni u ovom slučaju ne treba niti dignuti prst. 

Ovdje inicijalno treba postaviti opciju 'Ok Google'. Potrebno je nadograditi integriranu Google aplikaciju odlaskom u Play Store i dodirom na tipku Update (ako postoji nadogradnja). Nakon toga treba otvoriti Google app te u gornjem lijevom dijelu otvoriti izbornik i Settings (postavke).

Tu je dostupna opcija Voice > 'Ok Google' detekcija glasa, a potrebno je aktivirati i opcije 'From any screen' (s bilo kojeg zaslona) ili 'Always on' (uvijek aktivna). Nakon ove male pripreme treba omogućiti Trusted voice. Iz izbornika 'Ok Google' samo valja aktivirati opciju Trusted voice i to je to.