TEHNO RECENZIJE

Izvrstan flagship podržan umjetnom inteligencijom: Isprobali smo Samsung Galaxy S24 Ultra

10.02.2024 u 07:30

Bionic
Reading

Samsung Galaxy S24 Ultra mnogo toga posuđuje od konkurencije, a istovremeno pokazuje koliko moderne tehnologije poput AI-ja mogu pomoći u svakodnevnom mobilnom iskustvu

Samsung iz godine u godinu stvara sve rafiniranije proizvode. Najnoviji flagship Galaxy S24 Ultra donosi kreativna i dizajnerska rješenja koja prate mobilne trendove, koristi najpopularnije materijale i pruža mobilno iskustvo prožeto kvalitetnom, makar ne savršenom, umjetnom inteligencijom.

Sličan telefon, novo iskustvo

Prva stvar koja upada u oko su dizajnerske odluke koje kopiraju iPhone 15 Pro: uređaj dolazi u vrlo popularnoj boji natural titanium, ekran je sad potpuno ravan, okvir i unutrašnjost su poduprti titanijem, a kamere, nauštrb maksimalnog optičkog zuma, više su orijentirane iznimnoj kvaliteti fotografija u širokom rasponu uvjeta. Ultrino kućište naglašava blistav i pregledan ekran od 6,8 inča koji, zahvaljujući novoj tehnologiji stakla, demonstrira značajnu otpornost na refleksiju svjetla dok maksimalnu svjetlinu tjera do astronomskih 2600 nita. Kao i kod prijašnje generacije, radni takt mu seže do 120 Hz, što se najviše ističe pri gejmingu i munjevitom skrolanju kroz izbornike i omiljene društvene mreže.

Sučelje i grafika

Što se ergonomije smartfona tiče, Galaxy S24 Ultra je, premda i dalje jedan od najvećih, smartfon koji lijepo leži u ruci te, uz pomoć ugrađenog S Pena, omogućava sve od brzih bilješki, preko crtanja, do daljinskog upravljanja uređajem putem bluetootha. Zahvaljujući Qualcommovom čipsetu Snapdragon 8 Gen 3, rad u više aplikacija odjednom i igranje igara (pogotovo zahvaljujući opcijama za Ray Tracing) ostavljaju izvrstan dojam. Ovome nedvojbeno u prilog idu poboljšana termička rješenja osiguravajući dugotrajno uživanje u igrama bez neugodnosti u vidu zagrijanih ruku.

Nove kamere

Što se optike tiče, uređaj dolazi s aranžmanom koji je dosta sličan prošlogodišnjem: širokokutnom kamerom od 200 MP, telefotom od 10 MP s trostrukim optičkim zumom te ultraširokokutnim objektivom od 12 MP. Razlika je ovaj put u periskopskom telefoto objektivu s 50 megapiksela i peterostrukim optičkim zumom, a zamijenio je prošlogodišnji teleskopski telefoto od 10 MP s deseterostrukim zumom.

  • +11
Samsung Galaxy S24 Ultra - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Razlika je, zbog veće rezolucije koja kompenzira složenu optiku, bolja i oštrija slika, približivši već solidno iskustvo s kamerom prema 'savršenom'. Ruku na srce, konačni rezultat je i dalje blago prezasićena paleta i kontrastne slike koje nisu savršena preslika stvarnosti, no s vremenom su postale ikonama Samsungovog 'stila'. Uz prisutnost ispoliranog Pixela i hladnijeg iPhonea, kupcima ovo daje izbor između nekoliko različitih, ali jednako kvalitetnih 'okusa' mobilne fotografije.

Blagodati AI-ja

Međutim ono što Samsungov novi Galaxy S24 Ultra čini posebnim nije inkrementalna nadogradnja hardvera i kopiranje izgleda novog iPhonea, već vrlo maštovita integracija umjetne inteligencije. U suradnji s Googleom napravio je sučelje koje korisniku u svakom trenu može odgovoriti na vruća pitanja, poput 'koja je to majica u videu', 'kakav je to logotip' ili 'koja je to pasmina' značajkom cycle to search. Jednostavnom prijavom na račune na Googleu i Samsungu korisnici mogu u doslovce bilo kojem trenu pritisnuti tipku Home te prstom ili olovkom zaokružiti dio slike koji ih zanima, nakon čega će dobiti Googleove rezultate pretrage vezane upravo uz taj detalj.

Telefon također omogućava brzo retuširanje slika uz pomoć generativnog AI-ja, mičući subjekt na drugu lokaciju ili retuširajući ono što vam stvarno smeta. Premda potonja funkcija zvuči kao znanstvena fantastika u pravom životu, rezultati u pravom životu variraju. AI je ponekad maknuti predmet zamijenio očigledno loše generiranom mrljom ili artefaktom. S druge strane, kad je montaža AI-jem išla po planu, rezultati su bili čista čarolija (uz vidljivu oznaku koja indicira da je slika manipulirana umjetnom inteligencijom).

AI na Samsungu seže dalje. Telefon može u pravom vremenu prevoditi pozive, uz uvjet da koristite 13 podržanih jezika (od kojih nijedan nije hrvatski). Samsung naglašava da će broj podržanih govornih područja porasti u nadolazećim nadogradnjama.

Telefon također može sumirati razne bilješke, slagati AI transkripte razgovora (pod uvjetom da, opet, koristite podržane jezike) ili generirati pozadinske slike. Sve ove značajke su, doduše, skrivene u izbornicima, što znači da ako ih ne želite koristiti, one vam se neće nametati. Drugi dobrodošli detalji su zagasite verzije pozadine ekrana s istaknutim satom i widgetima koji izgledaju kao da su ispali iz iOS-a, uz mogućnost isključenja u korist štednje baterije.

Ponešto o bateriji...

Na koncu, tu je baterija od 5000 mAh koja podržava žičano punjenje na 45 W i bežično punjenje na 15 W. Telefon je uz umjereno korištenje radio oko dan i pol, a pri intenzivnoj uporabi morao je ići na punjač jedanput dnevno.

Zahvaljujući svim dobrodošlim novitetima, Samsung Galaxy S24 Ultra zasluženo zauzima mjesto među našim omiljenim uređajima s Androidom. Radi se o telefonu koji se može prilagoditi najširem spektru korisničkih zahtjeva, od videa do gejmanja, uz naglasak na neintruzivne funkcije umjetne inteligencije, za koje je, doduše, potrebno biti spojen na internet, no to korisničko iskustvo podižu na posve novu razinu.

Ako tražite blistavi i robusni flagship s Androidom i nemate problema s povećom cijenom, ne vidimo prevelik broj razloga zbog kojih izabrati išta drugo osim nove S24 Ultre.

  • +6
Samsung Galaxy S24 Ultra - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Samsung Galaxy S24 Ultra
  • Proizvođač: Samsung
  • Platforma: Android 14, One UI 6.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
  • Materijali: staklo (prednje Gorilla Glass Armor, stražnje Gorilla Glass), okvir od titanija
  • Certifikati: IP68
  • Mreže: GSM, 5G, LTE, EVDO, HSPA, CDMA
  • Ekran: Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 nita, 6,8 inča, 1440 puta 3120 piksela, Gorilla Glass Armor, Always On
  • Memorija: 256 GB 12 GB RAM, 512 GB 12 GB RAM, 1 TB 12 GB RAM, neproširiva
  • Stražnja kamera:

200 MP, f/1.7, 24mm (širokokutna)

50 MP, f/3.4, 111mm (periskopski telefoto), 5x optički zum

10 MP, f/2.4, 67mm (telefoto) 3x optički zum

12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultraširokokutna)

  • Selfi kamera: 12 MP, f/2.2, 26mm (širokokutna)
  • Baterija: 5000 mAh, 45 W žičano, 25 W bežično
  • Biometrija: otisak prsta ispod ekrana, prepoznavanje lica
  • Cijena: 1499 eura
  • Ustupio: Samsung